Spring naar de content

De spiegel van illustrator Ivan Cadre

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Ivan Cadre uit De Bilt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Ivan Cadre (Maputo, Mozambique, 1979) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting: Illustratie. Sinds 2014 woont en werkt hij in De Bilt.

Over zijn werk
“Stress is een veelvoorkomend probleem in onze maatschappij. Het veroorzaak onzekerheid, angst voor de toekomst. Stel: je wil iets bereiken, maar het lukt niet, en juist het tegenovergestelde van wat je wilt gebeurd. Frustraties, machteloosheid en/of teleurstelling stapelen zich op, en asociaal en agressief gedrag vloeit daaruit voort.
In de literatuur wordt gesteld dat asociaal gedrag een uiting is van angst. De oorsprong hiervan ligt in de evolutie: in de hersenen van de mensen zit het limbisch systeem dat zich vroeg in de evolutie heeft ontwikkeld en niet verder is geëvolueerd.
Heel erg bepalend voor de ontwikkeling van negatief gedrag is ook onze omgeving: denk aan huiselijk geweld en televisiegeweld, computerspellen, films en oorlog. Maar niet alleen de ‘input’ van je omgeving heeft veel invloed, ook je eigen optreden bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘deindividuation’. Deindividuation is het gebrek aan zelfbewustheid en zelfregulatie bij leden van een groep (Paules, 1980). Een aantal factoren kan leiden tot deindividuation. Eén van de belangrijkere factoren daarvoor is anonimiteit. Opvoeders en media, zo stelt het onderzoek, kunnen een positieve rol spelen om het gedrag te veranderen en ze zouden dit ook moeten doen. Als beeldmaker probeer hier een positieve bijdrage aan te leveren. Ik toon alledaagse situaties waar ieder van ons wel eens zich zou kunnen bevinden, zodat we ons daar bewust van worden.”

Meer werk van Ivan Cadre vindt u hier.

Untitled-1 Untitled-2 Untitled-3 Untitled-4 Untitled-5 Untitled-6 Untitled-7 Untitled-8 Untitled-9 Untitled-10

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen