Spring naar de content

Hoe rechercheur Hero Brinkman een bekentenis afdwingt van een onschuldige studente

Bejaardenverzorgster Ina Post bekende in 1986 schuld in de zaak waarin zij werd verdacht van het wurgen van een cliënt, naar eigen zeggen onder zware druk van de recherche. Iets dergelijks overkwam Cees B., die aanvankelijk schuldig werd bevonden aan de Schiedammer Parkmoord uit 2000. Hij legde een valse bekentenis af tijdens een dubieus politieverhoor. Zijn onschuld zou later worden bewezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Vanavond besteedt de NTR in het wetenschapsprogramma De kennis van nu TV aandacht aan de sturende rol van de verhoorder op het politiebureau. Centraal staat een Amsterdamse politiezaak uit 2013, waarbij een avondje stappen compleet uit de hand loopt wanneer een jonge vrouw een glas breekt in het gezicht van een andere vrouw. Het slachtoffer had kort daarvoor cola gemorst over de dader. AT5 besteedde er in het opsporingsprogramma Bureau 020 aandacht aan, en gaf het signalement van de vermoedelijke dader.

Deze ‘dader’ meldde zich niet veel later bij de politie, en werd aan een verhoor onderworpen. Toen ze de verhoorkamer verliet, had ze een bekentenis afgelegd. “De beelden spreken voor zich,” had de verhoorder gezegd. Saillant detail: er waren geen beelden van het incident zelf, alleen van haar aanwezigheid buiten de kroeg.

De verhoorder was niemand minder dan oud-PVV’er Hero Brinkman (tegenwoordig weer werkzaam bij de Amsterdamse politie), weet De Telegraaf te melden. De advocaat van de vrouw liet een onderzoek instellen naar het functioneren van het Amsterdamse politiekorps, door het Maastricht Forensic Science Institute. De conclusie: meneer Brinkman en zijn mede-verhoorder hebben de vrouw moedwillig schuld aangepraat.

Brinkman stelt in De Telegraaf: “Ik sta honderd procent achter het verhoor door mij en mijn collega’s. Wij hebben de gezichtsuitdrukking van die studente gezien. Als een verdachte zo hard liegt als zij doet, mag er best druk op zo’n persoon worden uitgeoefend. Er klopt niets van het onderzoek door die zogenaamde deskundigen in Maastricht.”

Hieronder ziet een voorproefje van de uitzending van De kennis van nu TV, vanavond op NPO 2.