Spring naar de content

Huidmonitor en ontlastingcheck. Vijf merkwaardige medische apps

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is tegenwoordig een app voor te downloaden. Zo verscheen recent een een bloedtest, waarmee de lijst van medische applicaties op mobiele apparaten almaar langer lijkt te worden. HP/De Tijd zette de meest merkwaardige medische apps voor u op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Moet ik naar de dokter?
De naam verraadt het al: deze app besluit voor u of een doktersbezoeker noodzakelijk of onnodig is, wanneer u twijfelt. U voert op uw telefoon de waargenomen symptomen in, en de app geeft advies. Het is eveneens mogelijk om via Moet ik naar de dokter? een afspraak te maken bij de eigen zorgverlener.

Alsof een mobiele zorgadviseur nog niet genoeg is, biedt de app uw huisarts ook de mogelijkheid om van afstand mee te kijken via zijn eigen telefoon. Volgens de makers kunnen veel (onnodige) huisartsbezoeken op deze manier voorkomen worden. En dat is nu net het addertje onder het gras. Want hoewel de makers claimen dat de app bedoeld is om zorg te verbeteren, en hoe accuraat de digitale diagnose ook mag zijn: de nadruk lijkt toch vooral te liggen op het drukken van de kosten van huisartsbezoeken.

Check your friends
Deze app is op 4 februari gelanceerd door Stichting Zaadbalkanker, met als doel om meer mannen aan te sporen zichzelf te onderzoeken op gekke plekjes rondom het scrotum. Het is volgens de stichting belangrijk dat zaadbalkanker een bespreekbaar onderwerp wordt, zoals borstkanker dat onder vrouwen is, en ook een terugkerende medische check en een zelfonderzoekje voor de spiegel deel gaan uitmaken van de routine.

Onder mannen is zaadbalkanker nog vrij onbespreekbaar, stelt de stichting, terwijl vroege vaststelling van kanker de kansen op genezing enorm vergroot. Met deze app daagt u als man uw vrienden uit om zichzelf te controleren op zaadbalkanker. Naast een aantal zelfchecktips probeert de app vooral een verondersteld taboe te doorbreken. En dat is goed, want zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder adolescente mannen.

Huidmonitor
Ook deze app is gericht op het eerder diagnosticeren van kanker. In dit geval: huidkanker. De app won in 2012 de Health app award. Stichting Zorgvisie waarschuwde in 2012 voor een enorme stijging in het aantal gevallen van huidkanker, en het aantal mannen dat hieraan sterft.

Met de Huidmonitor is het gemakkelijker om verdachte plekjes bij te houden. De gebruiker kan een foto maken van – bijvoorbeeld – een moedervlek en deze vergelijken met foto’s in de database om zo te zien of het gaat om een onschuldig plekje, of potentiële huidkanker. Vervolgens biedt de app ook de optie om een plek te volgen, om zo te zien of er iets kwalijk verandert of niet. Hierbij herinnert het programma u aan het maken van de foto’s, waardoor het gemakkelijker is het verloop te volgen.

Bowel Mover Pro
Uw stoelgang is een belangrijke indicator van uw algehele gezondheid, dus waarom zou daar geen applicatie zijn dit nauwlettend in de gaten houdt? Die applicatie is er. Er zijn er zelfs meerdere. De meest opvallende is Bowel Mover Pro, waarin u kunt bijhouden hoe vaak u per dag moet poepen, hoeveel water u heeft gedronken en wat u heeft gegeten. Er is zelfs de mogelijkheid om de mate van stress op te nemen in de monitor. In de vragenlijst komt ook de vorm van de ontlasting aan bod.

Gebruikers die gluten-intolerantie hebben, of denken dit te hebben, kunnen in Bowel Mover Pro bovendien hun glutenvrije dagen vergelijken met de dagen waarop zij gluten nuttigden. De app bepaalt vervolgens of er een significant verschil is tussen de ontlasting van beide dagen. Overigens is het ook mogelijk om via de applicatie foto’s te delen met de arts, óf via twitter met vrienden. Voor de pro-versie betaalt u slechts vijf dollar.

PoopMD
We blijven in de categorie ontlasting. PoopMD is een app waarmee u de ontlasting van uw baby in de gaten houdt. De poep van een baby is een belangrijke indicator voor eventuele ziektes. Met de app is het mogelijk om de verschillende kleuren van de ontlasting te vergelijken. Ook deze app heeft de mogelijkheid foto’s te mailen naar een zorgverlener, wanneer u de inhoudt van de luiers niet helemaal vertrouwt. De app heeft een hoge waardering in de appstore en is helemaal gratis.