Spring naar de content

Video: kunstenaar onthoofdt Poetin (en bevriest Kim Jong-il)

Voor het beeld dat hij van dictator Francisco Franco (1892 – 1975) maakte werd hij aangeklaagd omdat het ‘de goede reputatie’ (Is die er dan?) van Franco aan zou tasten. Toch weerhield het de Spaanse kunstenaar Eugenio Merino er niet van om door te gaan met zijn project: het tonen van wereldleiders in een vrieskist bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het begon met een serie wereldleiders – zeg maar gerust dictators – in vrieskasten. Onder meer de siliconen versies van Kim Jong-il, Fidel Castro en Hugo Chavez werden in een doorzichtige, staande vrieskist gestopt. De serie is bedoeld als satire. Merino wil de leiders op deze manier letterlijk ‘bevriezen’ zoals wij ze kennen, het beeld dat wij van ze hebben voor het nageslacht bewaren – zoals ook foto of film dat doet.

Een andere serie, waar deze korte documentaire over het werk van Merino onder meer vertelt, is de serie Punching. Hij plaatste verwonde hoofden van leiders als Vladimir Poetin, George W. Bush en eerdergenoemde Francisco Franco op een zogenaamde ‘boksbal met standaard’, en verving de boksbal voor het hoofd. Ook deze serie is volgens de kunstenaar enkel bedoeld als humor: “Je moet af en toe kunnen lachen om iets waar je niet om hoort te lachen”, legt hij uit.

Onderwerpen