Spring naar de content

De gevaarlijk briljante debatkwaliteiten van premier Rutte

Ferry Mingelen zei gisteravond in Pauw dat hij het fantastisch vond hoe Mark Rutte ‘van een olifant een mug wist te maken’. Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing schreef dat de premier ‘op fenomenale wijze’ een politieke bom ontmantelde, en verderop in de ochtendkrant werd gesteld dat hij ‘de kwestie vakkundig wist te isoleren en daarmee een pyrrusoverwinning boekte’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Het debat over de Teeven-deal, gisteren, was voor debaters dan ook een spel om je vingers bij af te likken. Premier Rutte bewees weer eens het kunstje volledig te beheersen. De oppositie dwong nog een onderzoekje af, eind goed al goed.

Rutte laveert al jaren door de politieke arena als geen ander. “Het rekenfoutje van vijftig miljard werd hem vergeven. De gedoogconstructie met de PVV werd het CDA in de schoenen geschoven. De val van het kabinet werd vooral de PVV aangerekend. Alles wat er misging, wuifde Mark weg met een schimpscheut hier en een vrolijke lach daar,” schreef campagnestrateeg Kay van de Linde in 2012 op deze site, in een stuk onder de kop ‘Scheurtjes in de teflonlaag van Mark Rutte’, waarin hij stelde dat de premier dit natuurlijk niet eeuwig kon volhouden.

Hoewel er ook de afgelopen weken weer getwijfeld wordt of Rutte ‘de regie’ nog wel heeft, bleek zijn teflonpak nog steeds in de kast te hangen. Zelfs toen gisteravond Wilders en Pechtold tezamen op hem schoten – een unieke situatie – bleef hij overeind.

Chimpanseeleider
Het is vrijwel onmogelijk een hekel aan Mark Rutte te hebben. In een profiel in HP/De Tijd over onze ‘pretpremier’ vergeleek bioloog Patrick van Veen hem met een chimpanseeleider, die vlooit in plaats van zich als een zilverruggorrilla op de borst te slaan. “Vlooien kan onze premier als geen ander. Hij doet dat op de menselijke manier: hij maakt een praatje, geeft aandacht, raakt iemand aan, groet, zwaait en lacht vriendelijk. Lachen is ook een, zo niet dé manier van vlooien. Met lachen laat je zien: alles is in orde, heb vertrouwen, wees niet bang, er zijn geen bedreigingen.”

Bewondering voor premier Rutte is op zijn plaats. Niemand is in staat beter met minderheidscoalities te werken, en Rutte is waarschijnlijk de uitvinder van het fenomeen ‘bevriende oppositie’ – de reden dat dit kabinet van VVD en PvdA er nog zit. Maar de bewondering voor de debatkunsten leidt wel af van de inhoud.

Zoals Jeroen Pauw het debat gisteren treffend samenvatte: “Ik heb het grootste gedeelte van het debat wel kunnen zien… maar… de conclusie was eigenlijk ‘we weten het nog niet’.” Echte antwoorden op de vragen rond de Teeven-deal bleven uit. Gisteren bewees uw minister-president vooral dat hij u elke auto kan verkopen, ook eentje die na tien kilometer in elkaar dondert.

Vervang auto maar eens door beleid en daar ga je al. Levensgevaarlijk, de vakkundigheid van die man.

Onderwerpen