Spring naar de content

De Amerikaanse film slaat bescheiden slag in de Nederlandse bioscopen

In de afgelopen weken waren onze bioscopen het terrein van succesvolle Nederlandse titels als Michiel de Ruyter en Gooische Vrouwen 2, maar inmiddels is de buitenlandse (of eigenlijk: de Amerikaanse) concurrentie flink toegenomen. Dit weekend verschenen opnieuw twee Amerikaanse filmtitels, het voor een Oscar genomineerde drama Still Alice en de thriller The Boy Next Door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De opbrengst uit bioscoopkaartjes was dit weekend wederom matig, en daalde met zo’n zes procent ten opzichte van een week eerder. De oorlogsfilm American Sniper, over de militaire carrière van de Amerikaan Chris Kyle (Bradley Cooper) blijft aan kop, en wordt in de lijst van beste bezochte films gevolgd door actiefilm Focus en het (licht-)erotische Fifty Shades of Grey.

Opvallend is dat alleen een stijging te zien is in de cijfers van kinderfilms als Big Hero 6Paddington en Jack bestelt een broertje – de laatste titel haalde tot de toptien overigens niet. Hun gezamenlijke opbrengst nam met enkele tienduizenden euro’s toe ten opzichte van vorig weekend. De best bezochte film, American Sniper, bracht dit weekend ‘slechts’ 433 duizend euro in het laatje.

Bioscooptop-tien
1 (1) American Sniper
2 (3) Focus
3 (2) Fifty Shades of Grey
4 (4) Michiel de Ruyter
5 (-) The Boy Next Door
6 (5) Kingsman: The Secret Service
7 (-) Still Alice
8 (8) Big Hero 6 3D
9 (6) Chappie
10 (12) Paddington

Bron: Nederlandse Film Distributeurs