Spring naar de content

Cultuuragenda: André Hazes, Absolute Jest en De oase van Matisse

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de première van de biopic Bloed, Zweet en Tranen, de Nederlandse première van ‘s werelds langste scherzo Homo ludens van John Adams en de tentoonstelling De oase van Matisse in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Bloed, Zweet en Tranen
Bijna elf jaar na het overlijden van zanger André Hazes (1951-2004) is er dan eindelijk een film gemaakt over zijn leven. In Bloed, Zweet en Tranen – met in de hoofdrol Martijn Fischer als André Hazes – wordt een beeld geschetst van het roemruchte leven van ‘s lands grootste volkszanger aller tijden. De film vertelt hoe een kleine jongen, die in Amsterdam voor galg en rad is opgegroeid, het uiteindelijk schopt tot zanger van evergreens als Zij gelooft in mij, De Vlieger en juist: Bloed, Zweet en Tranen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De film ‘Bloed, Zweet en Tranen’ gaat op maandag 30 maart in première in 150 bioscopen in Nederland.

Absolute Jest
In de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam speelt het Radio Filharmonisch Orkest (samen met het Doric String Quartet en Markus Stenz op de bok) op zaterdag 28 maart 2015 de matinee Homo ludens: spelen met Adams en Stravinsky. Voor het eerst zal (misschien wel) het langste scherzo van de wereld uitgevoerd worden in Nederland: Absolute Jest van John Adams, dat bestaat uit een aaneenrijging van citaten uit de late composities die Ludwig von Beethoven schreef voor strijkkwartetten. Verder zal ook de 22e symfonie (Der Philosoph) van Joseph Haydn ten gehore worden gebracht.

‘Homo ludens: spelen met Adams en Stravinsky’, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Doric String Quartet. Dirigent: Markus Stenz. Zaterdagmiddag 28 maart 2015 te zien in het Concertgebouw in Amsterdam.

De oase van Matisse
Voor het eerst sinds zestig jaar is er in Nederland een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Franse fauvist Henri Matisse (1869-1954). Op de bovenverdieping van het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn zijn laatste knipsels te zien, op de begane grond is zijn vroegere werk gecombineerd met de vaste collectie van het museum. HP/De Tijd nam eerder deze week alvast een kijkje bij de expositie: “Het Stedelijk is er met een combinatie van de beroemde papierknipsels en uitvoeringen in zeefdruk, weefsel en glas-in-lood in geslaagd om de eerste verdieping om te toveren tot zo’n magische binnentuin, een oase waar de bezoeker zich tegelijkertijd in Polynesië en Oceanië kan wanen. En, het allerbelangrijkst, in de geesteswereld van een briljant kunstenaar.”

De tentoonstelling ‘De oase van Matisse’ is van 27 maart 2015 tot en met 16 augustus 2015 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Perspreview De oase van Matisse