Spring naar de content

Nieuwe trend: selfiesticks verbieden

Na een verbod in musea en pretparken, wordt ‘de selfiestick’ nu ook op Nederlandse muziekfestivals verboden. De organisaties van Lowlands en Pinkpop doen de sticks in de ban, omdat ze een gevaar zouden zijn voor medebezoekers en zo’n camerastok het zicht zou belemmeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

2014 was zo’n beetje het jaar van de selfie, maar 2015 lijkt het jaar van het verbod erop te worden. Het verbieden van de fotostok is in Amerika al bijna een trend op zich te noemen. Op festivals en in openbare gelegenheden worden massaal selfiesticks in de ban gedaan. Grote Amerikaanse festivals, zoals Coachella en Lollapalooza, willen de sticks waarop bezoekers hun fotocamera’s kunnen bevestigen niet meer zien.

Musea waren ‘de trendsetters’ in Nederland. Zo is het uitschuifbare smartphone-statief al even niet meer welkom in het Rijksmuseum, het Teylers Museum, het Fotomuseum in Den Haag en het Stedelijk Museum. Ziggo Dome en Amsterdam ArenA verklaarden kort daarna de oorlog aan de stokken, en vandaag volgden ook de organisaties van de grote muziekfestivals.

Festivaldirecteur van Pinkpop, Jan Smeets, laat aan NOS op 3 weten dat de selfiesticks het uitzicht belemmert van bezoekers, en omstanders mogelijk kunnen verwonden. Niet meer meenemen, dus.

De festivals die de stok nog niet uit de ban hebben gedaan zijn onder meer Amsterdam Open Air, Valhalla en de Zwarte Cross.

Onderwerpen