Spring naar de content

Wiedergutmachung voor Grieken: 279 miljard. Of 11 miljard. Of niks

Een tijdje terug benoemde de Griekse premier Tsipras een onderzoekscommissie. Doel: bereken wat Griekenland te vorderen heeft van Duitsland, aan schade door de Tweede Wereldoorlog. En vanwege de lening die de Duitsers de Grieken tijdens de bezetting lieten betalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het is best een aardig bedrag geworden. Maar liefst 279 miljard euro zijn de Duitsers de Grieken schuldig, inclusief rente en inflatie. Zo simpel kan het zijn om de Griekse economie er bovenop te helpen.

Het is nu natuurlijk de vraag of ze er in Duitsland ook maar een minuut van wakker liggen; onze oosterburen houden het erop dat ze allang hebben betaald wat ze Griekenland mogelijk ooit schuldig waren. Het kan nauwelijks toeval zijn dat de waarde van de twee reddingen die de door de Grieken verafschuwde trojka het land tot nu bezorgde, een totaal van ruim 240 miljard euro bedraagt.

Er is dus nog wat ruimte voor onderhandeling, de Grieken denken nog zo’n 39 miljard euro over te houden om de Duitsers tegemoet te komen.

Niet elke Griek is heel optimistisch. Zo denkt Nick Malkoutzis, adjunct-hoofdredacteur van de Griekse krant Kathimerini, dat er misschien iets te zeggen is voor 11 miljard euro, op basis van de lening die er tussen 1940 en 1945 door de Duitsers uitgeperst schijnt te zijn.

Een maand geleden haalde een Duits echtpaar de internationale headlines door op vakantie in Griekenland 935 dollar af te tikken. De reden: het persoonlijk door hen gevoelde Duits oorlogsleed. Laten we het een beginnetje noemen.

Vooralsnog wordt alleen van Griekenland verwacht dat het over de brug komt, met geld en concrete hervormingsplannen. Donderdag zal een belangrijke dag zijn, dan wil het IMF 450 ontvangen. Woensdag 8 en dinsdag 14 april veilt de Griekse staat zogenaamde T-Bills, een soort staatsobligaties, en de opbrengst daarvan is nodig om überhaupt salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. En op 24 april komt de Eurogroep van Europese ministers van Financiën weer bij elkaar. Zouden Griekenland, EU, IMF en ECB zich voor die tijd hebben gevonden in de voorgestelde Griekse plannen, dan zou er zomaar 7,2 miljard euro richting Griekenland kunnen rollen. Het laatste deel van de tweede reddingsboei.

Onderwerpen