Spring naar de content

Explosieve situatie in PvdA na steun voor kritisch pamflet

Dat het bij de PvdA niet lekker gaat is genoegzaam bekend. Onder partijleider Diederik Samsom eindigde de laatste drie verkiezingen met ‘historische nederlagen’. Maar het duo Samsom-Spekman, dat in eerste instantie (tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012) de PvdA weer van een linkse smoel voorzag, blijft in het zadel zitten. Na de hervormingsjaren van Rutte II lijkt het hoogtepunt van crisis voorbij en wil Samsom gaan oogsten, de PvdA moet niet van de ingeslagen koers afwijken. Kritische PvdA-leden, waaronder Lutz Jacobi en Mei Li Vos van de Tweede Kamerfractie, hebben daar echter niet veel trek in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het roer moet om, en snel, blijkt uit een pamflet dat in handen van De Telegraaf is: “Door te pleiten voor een geheel andere politiek, maar zodra de verkiezingen voorbij waren, toch weer steun te geven aan dezelfde oude politiek, zijn de mensen begrijpelijkerwijs het vertrouwen in onze PvdA kwijtgeraakt,” wordt in het document gesteld. Een pijnlijke aanklacht aan het adres van leider Samsom, die met zijn ‘eerlijke verhaal’ in 2012 de parlementsverkiezingen wist te winnen. Ook is er impliciete kritiek op het handelen van Samsom als fractievoorzitter. Hij zou het kabinetsbeleid te veel steunen en te weinig kritisch geluid laten horen. “Van de voorgenomen dualistische opstelling van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer kwam niets terecht”.

In het stuk wordt niet gevraagd om het vertrek van de partijleider, maar het zijn harde woorden over het functioneren van de PvdA-voorman. Opmerkelijk genoeg worden ze onderstreept door twee Kamerleden. Lutz Jacobi en Mei Li Vos scharen zich achter het pamflet dat door Gerard Bosman en Dick Kalkman is opgesteld. “Het is een hartstikke goed stuk. Het is eigenlijk ons verkiezingsprogramma,” aldus Vos.

Samsom zelf wil komende zaterdag pas reageren, als de partij een bijeenkomst houdt waar de desastreus verlopen Provinciale Statenverkiezingen worden besproken. De PvdA’ers vragen vooral om de neo-liberale koers vaarwel te zeggen die het door de samenwerking met de VVD is gaan varen. Saillant detail is dat Diederik Samsom in 2009 zelf de koers van de partij de maat nam, toen de partij als onderdeel van Balkenende IV te rechts beleid moest uitvoeren.

Of Samsom zich in dit koekje van eigen deeg gaat verslikken zullen de komende dagen moeten uitwijzen.