Spring naar de content

ART BREDA (*)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: kunst- en antiekbeurs ART BREDA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie
Kunst met een grote (K): Marmeren Fallus van Galerie Peter Hardt twv. 4.750,- euro.
Kunst met een grote ‘k’, prijskaartje: 4.750 euro.

In de slagschaduw van de voormalige koepelgevangenis in Breda, in een spierwit tentenkamp dat 9000 vierkante meter beslaat, opende afgelopen zaterdag in besloten kring de tweede editie van ART BREDA.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het topstuk van de opening was de kersverse burgemeester van Breda, Paul Depla. Drie weken na zijn aanstelling waren de verwachtingen vanzelfsprekend hooggespannen. Zou hij het publieke optreden er goed van afbrengen? Bijgestaan door twee lijfwachten trapte hij de fair af met een bedankje voor sponsoren en organisatie. Zoals het een echte burgervader betaamt. Jammerlijk genoeg ging het alarm tijdens de oratie vier keer af, tot grote schrik van de bezoekers. Zouden het Zilveren Cabaretje en de 18 karaats gouden ringen met saffier en diamant al weg zijn voordat de deuren überhaupt geopend waren?

 

Wethouder cultuur Selçuk Akinci en burgemeester Paul Depla Breda waren zeer tevreden over tweede editie ART BREDA
Wethouder Akinci (l) en burgemeester Depla (r) Breda waren uiteraard zeer tevreden

Ook benadrukte de heer Depla de leeftijdsdiversiteit op de beurs. “ART BREDA is voor jong en oud.” De gemiddelde leeftijd lag echter ver boven de 65, als we de serveersters niet meerekenen. De jonge dames hadden het overigens erg druk, de drank was namelijk gratis van vier tot negen. En iedereen die bekend is in artistieke kringen weet dat alcohol en kunst goed samengaan.

Burgervrouw gemeente Zundert Leny Poppe-de Looff ontvangt eerste exemplaat ‘Omtrent Vincent (Van Gogh)’ van schrijfster Pien Storm van Leeuwen.
Leny Poppe-de Looff ontvangt eerste exemplaat ‘Omtrent Vincent’

Dichter en beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen overhandigde het eerste exemplaar van het boek ‘Omtrent Vincent’ (over de befaamde negentiende-eeuwse schilder) aan de burgemeester van de gemeente Zundert, Leny Poppe-de Looff. De Bredase wethouder van cultuur, Selçuk Akinci, scandeerde vervolgens: “Geld moet rollen!” – wat gebeurde.

Tussen de negentiende-eeuwse Japanse wierrookbrander, het aquarel van Evert Pieters en het moderne werk van Victoria Kovalenchikova spraken de bezoekers elkaar louter aan met de achternaam; over de herkomst van het te besteden bedrag werd on record niet gesproken. Men moest daarentegen wel even kwijt vorige maand ‘de grote broer’, de TEFAF in Maastricht, te hebben bezocht – iets om in uw achterhoofd te houden, mocht u van plan zijn een onopvallend bezoek te brengen aan ART BREDA. Dat kan overigens. De beurs duurt tot en met aanstaande zondag (12 april).

Eindoordeel
ART BREDA is net als wijn, u moet het leren drinken. Voor de kunstliefhebber die nog niet is doorgewinterd is het maar lastig toetreden tot het old boys network, al is er genoeg moois te vinden in dit prachtige pop-upmuseum.

tompoes1

Een feestje in het verschiet? Tip Thom hier.

Kunstfamilie Douwes Fine Art vlnr: Evert J.M. Douwes Jr. Galerie eigenaar en penningmeester ART BREDA, Janneke Douwes en zoon Evert-Anthony Douwes.
Vader Evert J.M. Douwes Jr., eigenaar en penningmeester ART BREDA, vrouw Janneke Douwes en zoon Evert-Anthony Douwes (v.l.n.r.)