Spring naar de content

25 jaar Le Garage (****)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: het jubileum van restaurant Le Garage.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie
TV-Host en Vastgoedgigant Harry Mens erger je niet met advocaatTheo Hiddema
Tv-host en vastgoedgigant Harry Mens-erger-je-niet met advocaat Theo Hiddema

Het verkeer in de Amsterdamse Ruysdaelstraat was zaterdag 11 april zowaar ontregeld. Een gigantische feesttent blokkeerde de doorgang. Onder de luifel had zich een bont genootschap gevormd, afkomstig uit de bellettrie, de politiek, de showbizz en – last but not least – de gastronomie. Le Garage, het Amsterdamse restaurant van naam en faam, bestond een kwart eeuw. En dat op de 74e verjaardag van gastheer Joop Braakhekke. Dat moest gevierd worden. Champagne!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Cees Dam (l) met Patty Wakker, Johan de Vroedt en Joan Thierry

 

Ook ín het restaurant kon je je kont niet keren. Langs de keurig opgedekte tafels liep een lange wachtrij van gasten die van heinde en verre waren gekomen om Braakhekke te feliciteren. Toen de rij niet korter maar langer leek te worden, moest er zelfs een medewerker met ordinaire megafoon aan te pas komen om de felicitatieronde te annuleren, en het gezelschap te verzoeken zich naar de ballroom next door te begeven. Hier onthulde Braakhekke te midden van de boulevardpers zijn boek: 25 jaar Le Garage, bij de uitgang te koop voor een schappelijke 49,95.

In het dankwoord kwam onder anderen (huis)architect Cees Dam voorbij, die Le Garage in 1990 voorzag van een tijdloos ontwerp. Er is vrijwel niks veranderd, alleen zijn af en toe de banken opnieuw bekleed met hetzelfde rode pluche. Braakhekke droeg het boek niet op aan zijn moeder (105), maar aan ‘de nieuwe generatie’. Niettemin zong Joop voor moederlief zijn klassieker ‘De allerbeste kok blijft toch je moeder’.

Interieur-iconen Monique en Jan des Bouvries

Terwijl de gasten in twee lichtingen mochten genieten van een overheerlijk maal, barstte aan de bar het feest los. In de glamoureuze volière was ruimte om te netwerken onder het genot van oesters en wijn, waaronder de voortreffelijke Pouilly-Fumé van Domaine Serge Serafini, een wijn die al vanaf dag één wordt geschonken. Eigenlijk vatte de avond samen wat meneer Braakhekke al jaren doet voor bekend Nederland.

TV Presentator Frits Huffnagel en oud chef Stan Huygens Thomas Lepeltak, gaf aan in 30 jaar Stan Huygens zich niet verveeld te hebben
Frits Huffnagel (l) met Thomas Lepeltak: ‘In 30 jaar voor het Stan Huygens Journaal heb ik mij nog nooit verveeld’

Eindoordeel:
De gastvrijheid van Le Garage was zo subliem als je zou mogen verwachten. Thompoes dankt Braakhekke voor zijn dienst, en wenst de nieuwe patron, Erwin Walthaus, 25 mooie jaren toe.

tompoes4

 

 

 

 

Joop Braakhekke, Loek Braakhekke,  restaurateurs Christophe en Jean-Marc Beaumont, Erwin Walthaus (v.l.n.r.)