Spring naar de content

Bed op de stoep, bad op straat en brood uit de vuilnisbak

Den Haag staat deze dagen op zijn kop door de bed-bad-en-broodrel. Koortsachtig beraad in het torentje moet een einde maken aan het meningsverschil tussen PvdA en VVD. Of deze episode een voetnoot wordt in de geschiedenis van Rutte-II of de val van het kabinet inluidt weet nog niemand, maar misschien is dat niet eens het belangrijkst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Klaar
Het heeft er alle schijn van dat de regeringspartijen op elkaar zijn uitgekeken. Het beleid is wel gemaakt, de tegenstellingen worden weer duidelijker en de taal wordt harder. De VVD hoeft geen immigranten meer en binnen de PvdA-geledingen wordt openlijk gemord en gemuit. De liefde is bekoeld. De waardeloze peilingen houden de partijen voorlopig bij elkaar, als een slecht huwelijk waar je niet uit kan uit angst om er berooid vanaf te komen. En dus wordt ieder akkefietje een slaande ruzie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fatsoen
Dat gaat nu ten koste van iedere vorm van fatsoen. BBB-gate is niets meer dan politiek showtheater over de ruggen van de meest kwetsbare mensen die je ooit in Nederland zult tegenkomen. En dat mag gerust een schande heten. Want waar gaat het nu eigenlijk over? Of je mensen (laten we dat niet vergeten) wel of niet moet helpen in hun absolute, minimale basisbehoeften te voorzien, als ze verder nergens meer recht op hebben. De VVD start een principiële strijd tegen de ondergrens aan beschaving. Naar het schijnt voor electoraal gewin, dat is overigens geen compliment voor de kiezer.

Law and order
En wat wint de VVD nu eigenlijk met die harde opstelling? Of beter nog, wat wint de samenleving – inclusief law and order-minnend Nederland – hier nu mee? Dat mensen die zich niet vrijwillig terug laten sturen naar landen waar ze niet veilig zijn, hun bed moeten zoeken in de portieken in de lastige wijken? Dat zij hun brood moeten graaien uit een vuilcontainer of stelen uit de supermarkt? En dat ze niet dichter bij een douche komen dan een regenbui?

Profileert de VVD zich niet als de partij die Nederland veiliger wil maken? Als puntje bij paaltje komt blijkt dat de hete adem van Wilders een groter effect heeft op de beleidskeuzes van de liberalen dan hun eigen idealen.

Het is niet alleen een hartvochtige politieke positie die de VVD inneemt, het is ook nog eens kortzichtig populisme waar uiteindelijk niemand baat bij heeft.

Als ik de PvdA was, zou ik niet eens bij de VVD wìllen blijven. Liever arm aan zetels in de oppositie, dan een doodongelukkig schijnhuwelijk met een partner die alleen nog maar probeert te kwetsen en voorsorteert op een volgende liefde.

Onderwerpen