Spring naar de content

Opmerkelijk: gezondheidsgoeroe Belle Gibson loog over kanker

De Australische gezondheidsgoeroe Belle Gibson is beroemd door haar overwinning op een terminale vorm van hersenkanker. Ze beweerde dat haar gezonde levensstijl ervoor zorgde dat ze de ziekte overleefde. Maar wat blijkt nu: Gibson heeft de ziekte nooit gehad. Dat gaf ze toe in een interview.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Een strenge levensstijl met een dieet zonder gluten, zuivel of koffie was volgens Gibson hét medicijn tegen kanker. Op haar twintigste zou de blogger gediagnosticeerd zijn met kanker. Ze had het vooruitzicht om nog maar vier maanden te leven, en besloot na een korte tijd te stoppen met chemotherapie en op haar eigen ‘natuurlijke’ manier de ziekte te lijf te gaan. Op Facebook postte ze over haar doktersafspraken en manieren hoe ze op een alternatieve wijze tegen kanker vocht. Haar kookboek en lifestyle-app The Whole Pantry werden beide een razend succes, en de applicatie werd zelfs door Apple geïntegreerd in de nieuwe Apple Watch. Zowel Gibson’s persoonlijke als zakelijke Instagramaccount bevat nu geen foto’s meer.

Frauduleus
Maar aan ieder sprookje komt een einde. Gibson kwam in de problemen. Via sociale media had ze meerdere campagnes voor goede doelen opgezet en zo grote sommen geld opgehaald. Recent trokken de goede doelen aan de bel, omdat zij geen van de aangekondigde donaties ontvangen hadden. Begin maart werd een onderzoek ingesteld en Gibson’s online imperium viel uiteen. Ook werd er door verscheidene artsen vraagtekens gezet bij het ziekteverloop van de Australische. Zo had ze eerder op Facebook aangegeven dat de kanker was uitgezaaid naar haar bloed en baarmoeder, drie maanden later postte ze dat het haar lever en nieren bereikt had. Neurologen verklaarden dat het ziekteverloop hoogst opmerkelijk was, en dat ze het alleen geloofden als ze de daadwerkelijke medische documenten konden inzien die dat bevestigden. Keer op keer weigerde Gibson deze publiekelijk te maken.

Nu heeft ze in een interview met het tijdschrift The Women’s Weekly toegegeven dat ze nooit kanker heeft gehad. “Er is niets van waar,” zegt de jonge blogger. Waarom ze precies heeft gelogen, is niet duidelijk, maar zelf wijst ze naar haar moeilijke jeugd, waarbij ze naar eigen zeggen vanaf haar vijfde voor zichzelf heeft moeten zorgen. Daarbij verklaart ze zelf ‘een moeilijke relatie met de waarheid te hebben’. Verder lijkt de blogger weinig rouwig om haar leugen. “Ik wil geen vergeving, ik wil gewoon dat mensen denken, Oké, ze is een mens.”