Spring naar de content
bron: anp

Adri Duivesteijn: ‘Ik vind dat de voorhoede van de PvdA een geluid vertolkt dat te weinig het authentieke geluid van de PvdA is’

Adri Duivesteijn (64) zwaait binnenkort af als lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Wat leest, luistert en ziet deze oud-wethouder in zijn vrije tijd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Boeken

“Ik ben opgegroeid in de Haagse Schilderswijk – een wijk die destijds nog totaal verpauperd was – als zoon van een schoenmaker. In die situatie was het helemaal niet vanzelfsprekend om verbonden te zijn met cultuur. De wereld van muziek, film of literatuur was voor mij volstrekt onbekend. Het enige boek dat wij thuis hadden was het dagboek van Anne Frank. Pas rond mijn achttiende kwam ik in aanraking met cultuur. Ik zocht naar een verklaring waarom dingen zich manifesteren zoals ze zijn. De belangrijkste boeken die ik in die jaren heb gelezen zijn van Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Heinrich Böll, Günter Walraff, George Orwell en Aldous Huxley. Deze boeken gaven mij in feite toegang tot de wereld. Ik kreeg opeens antwoorden op vragen als: wat is dictatuur, wat is existentialisme, hoe maak ik de juiste keuzes? Ze waren voor mij als het ware handvatten voor het leven – veel meer dan literatuur alleen.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap