Spring naar de content

Deze dating-app moet Israëli’s en Palestijnen koppelen

De digitale vleeskeurings-app Tinder bestaat ondertussen alweer een hele tijd. Het concept is even simpel als doeltreffend. ‘Swipe’ naar rechts als iemand je leuk lijkt, en naar links als er geen aantrekkingskracht is. De gebruiker kan zelfs een radius instellen, om zo het gebied af te bakenen waarin de toekomstige droompartner of onenightstand mag wonen, waarbij geen rekening gehouden wordt met landsgrenzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Tinderaars uit de grensstreken kunnen dus ook rekenen op geïnteresseerden die zich aandienen uit Duitsland of België, hetgeen in Nederland niet tot problemen zal leiden, hoogstens tot wat Babylonische spraakverwarringen. Maar hoe anders is het in Israël, op de grens met de Palestijnse gebieden.

Want ook hier leven twee bevolkingsgroepen op enkele kilometers afstand van elkaar, maar worden ze vakkundig van elkaar gescheiden door beton, prikkeldraad en wachttorens met gewapende soldaten. Jarenlange indoctrinatie en ernstige conflicten hebben bij beide partijen gezorgd voor weinig sympathie voor elkaar.

Een tindermatch van de andere kant van de grens wordt daar dus doorgaans niet met blijdschap ontvangen. Tumblr-pagina Palestinder verzamelt gesprekken tussen Israëliërs en Palestijnen op apps als Tinder en Grindr (een dating-app voor homomannen), en die zijn veelal niet vriendelijk. Over en weer, maar vooral vanuit de kant van de Israëliërs, wordt er gescholden en met racistische termen gestrooid. Niet echt waar een dating-app voor bedoeld is.

Maar nu is er Verona: de app voor Israëliërs en Palestijnen die wél met elkaar gematched willen worden, momenteel alleen nog verkrijgbaar op Android-toestellen, vanaf juni ook op iPhones en iPads. Gebruikers van deze applicatie kunnen naast hun seksuele voorkeur ook hun etnische afkomst invoeren, waarna het eigenlijk hetzelfde werkt als Tinder. Het motto van Verona is dan ook: World peace, one swipe at a time. 

Het initiatief is bewonderenswaardig, maar het is de vraag of hier wel een markt voor is. Wie op Palestinder kijkt, krijgt al gauw het vermoeden dat beide bevolkingsgroepen op zijn zachtst gezegd niet echt zitten te wachten op contact met elkaar. Maar alle kleine beetjes helpen, en zolang het niet uitloopt op nodeloze scheldtirades is ieder gesprek tussen een Israëliër en een Palestijn een ‘swipe’ in de goede richting.

verona
Via de website