Spring naar de content

Toeval in een gecontroleerde omgeving – Ricardo van Eyk

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Ricardo van Eyk uit Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Ricardo van Eyk (Utrecht, 1993) is derdejaars student Fine Art aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht.

Over zijn werk
“In mijn werk is fotografie vaak een beginpunt naar schilderwerk of ruimtelijk werk, maar het is ook een onderdeel van het proces dat in principe al volwaardig werk oplevert. In de openbare ruimte is ongeveer alles vakkundig ontworpen en gecontroleerd, kortom: deze omgeving wordt op een heel rationele in plaats van een heel intuïtieve manier gevormd. Dat fascineert mij, en dat is dan ook hetgeen ik onderzoek in mijn werk. Wat als je de ruimte waarin wij allen leven op een heel ‘logische’ manier indeelt, sluit je de intuïtieve manier van denken uit – en juist dat is heel belangrijk voor het handelen van de mens.
“Door mijn manier van werken onderzoek ik een bepaald materiaal of object en haar karakter. Lichtval, kleur, vorm, textuur en compositie, het verschilt altijd. De compositie van een object in de openbare ruimte vind ik belangrijk, aangezien een object nooit geïsoleerd is van haar omgeving. Integendeel: ze beïnvloeden elkaar in karakter, geven betekenis aan elkaar. Neem bijvoorbeeld een verkeersbord. Een verkeersbord is een object met een functioneel karakter; in zo’n bord zit enorm veel informatie gecondenseerd in een eenvoudig maar effectieve vorm en kleurstelling. Maar zet je dit bord in het midden van een woestijn, valt de functie weg en is het een vervreemdend object. Deze verandering van functie en de tegelijkertijd intact gehouden referentie naar de oude functie, is wat ik in mijn werk visueel te maken.”

Meer werk van Ricardo van Eyk vindt u hier.

Geen titel 2014 2R1R2R3R4
Geen titel 2015 2
Geen titel 2015 3
Geen titel 2015 5

Geen titel 2015 7
Geen titel 2015 8 Geen titel 2015

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.