Spring naar de content

Advies: ‘Sta rechtop tijdens telefoongesprekken, vergaderingen en koffiepauzes’

Breng tijdens de werkuren twee uur staand en bewegend door, adviseren Britse wetenschappers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Get up, stand up”, zong Bob Marley al. Doet u het niet voor uw rechten, doe het dan voor uw gezondheid. In het British Journal of Sports Medicine analyseren Britse wetenschappers het onderzoek naar de gezondheidseffecten van te veel zitten.

Een sedentaire levensstijl wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde kankers. Zo blijkt dat mensen die het meest tijd zittend doorbrengen, een twee keer hogere risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 lopen dan mensen die het minst zitten. Wie veel zit, blijkt ook meer vet rond de vitale organen op te slaan.

Bovendien helpt het niet om het zitten te ‘compenseren’ met meer lichaamsbeweging. ‘Onderzoek toont aan dat zelfs als je veel aan sport doet, je nog altijd de negatieve gevolgen van het zitten meedraagt’, aldus hoofdauteur John Buckley (University Centre Shrewsbury).

In Europa en Noord-Amerika haalt zo’n 70 procent van de bevolking de aanbeveling om wekelijks 150 minuten met matige intensiteit te bewegen niet. Om daar iets aan te doen, is het volgens de Britse wetenschappers ook belangrijk om mensen tijdens de werkuren aan het bewegen te krijgen. Wie een kantoorbaan heeft, brengt 65 à 75 procent van zijn tijd zittend door.

Volgens de onderzoekers daalt het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk wanneer werknemers minstens twee uur per dag staan of bewegen, al is dat effect nog groter bij vier uur of meer lichte activiteit.

Verstelbare bureaus
Om dat voor elkaar te krijgen, raden de wetenschappers onder meer het gebruik van verstelbare bureaus aan, waaraan je zowel kan zitten als staan. “Er zijn ook veel andere mogelijkheden”, zegt Buckley. “Ga rechtop staan tijdens telefoongesprekken, vergaderingen en koffiepauzes. Ga buiten lunchen. Zorg ervoor dat je een eindje moet lopen naar de vuilnisbak of de printer. Of parkeer je wagen wat verder, zodat je een stuk moet stappen naar het werk.”