Spring naar de content

Banenonderzoek: het gaat goed met caravanverkopers, academici en hbo’ers

Het gaat economisch de goede kant op. Dat was al een tijdje bekend, maar langzaamaan stapelen de bewijzen voor een opwaartse spiraal zich steeds meer op. Zo werd deze week bekend dat de verkoop van caravans weer danig in de lift zit. En als de sleurhut weer verkoopt, zo zeggen kenners, dan gaat het goed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En wanneer de economie aantrekt neemt natuurlijk ook de banenkans weer toe, toch? Dat blijkt vooralsnog tegen te vallen. Uit het banenonderzoek van Elsevier blijkt dat het nog niet zo makkelijk is, maar er zijn een paar kleine lichtpuntjes. Zo verdienen zowel academici als hbo’ers meer dan vorig jaar, wat overigens een historisch dieptepunt was. Respectievelijk komt dat neer op een gemiddeld brutomaandloon van 2.000 euro (+75) en 2.600 euro (+50).

Opvallend is wel dat academici een grotere kans op de banenmarkt maken dan hbo’ers. Beide groepen doen er minder lang over om een baan op hun niveau te vinden, gemiddeld vijf maanden. En dat is een maand korter dan een jaar geleden.

Het mag geen verassing heten dat sommige studies een hogere kans op een baan bieden dan anderen. Culturele en kunstzinnige studenten, maar ook afgestudeerden in de communicatie en journalistiek krijgen over het algemeen moeilijk een vaste baan. Technisch geschoolden in de informatica, werktuigbouwkunde (hbo) of kunstmatige intelligentie hebben de beste kansen op een baan.

Maar al met al komen de hoogopgeleiden gunstig uit de peiling. Met een werkloosheidscijfer van 4 procent zitten zij nog altijd onder het landelijk gemiddelde van 7 procent. Het is dus nog even aankijken of er daadwerkelijk banen gaan bijkomen, maar de voorbodes zijn gunstig. En mocht het nou toch niet zo’n feest worden, dan is een omscholing tot caravanverkoper wellicht ook een optie.