Spring naar de content

Lage inkomens beste uit bij belastingplan

Werkenden met lagere tot middeninkomens hebben het meeste baat als de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel worden doorgevoerd. Die groep gaat er 3 procent op vooruit, zo blijkt woensdag uit een brief die staatssecretaris Eric Wiebes aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“De lastenverlichting is vooral gericht op de werkenden met lagere en middeninkomens om de arbeidsparticipatie maximaal te stimuleren”, zo schrijft Wiebes. “Het loonkostenvoordeel voor werkgevers bij het aannemen van mensen met een lager inkomen wordt niet zichtbaar in de koopkracht, maar leidt tot hogere werkgelegenheid voor deze groep.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het besteedbaar inkomen van niet-werkenden blijft stabiel (uitkeringsontvangers) of gaat er in doorsneel licht op vooruit (gepensioneerden), meldt Wiebes verder aan de Tweede Kamer. De mensen met de hoogste lonen zouden er in de nieuwe plannen 1,5 procent op vooruit gaan.

Debat
Het debat tussen de Tweede Kamer met premier Mark Rutte en Wiebes over de belastingherziening is woensdag aan het einde van de ochtend begonnen. Het kabinet wil in elk geval een lastenverlichting van 5 miljard euro doorvoeren. Andere plannen worden alleen doorgezet als er steun is van genoeg oppositiepartijen.

Het kabinet heeft vorige week over de voorstellen gesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels.

De plannen moeten ook leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.