Spring naar de content

De regenboog-profielfoto: mogelijk experimenteert Facebook met ons

Alle kleuren van de regenboog als filter over uw profielfoto op Facebook. Hartstikke fleurig en leuk natuurlijk. Zo’n vrolijke foto is binnen no-time geregeld, en u maakt er ook nog een politiek statement mee, namelijk: ik ben blij dat het homohuwelijk in Amerika niet meer illegaal is. En dat u er blij mee bent, daar is Facebook mogelijk weer heel blij mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

“Dit is mogelijk een Facebookexperiment”, grapte netwerkwetenschapper Cesar Hidalgo toen hij zijn eigen profielfoto met een regenboogfilter had verrijkt. Hoewel, verrijkt… het zou weleens echt om een experiment kunnen gaan, meent het Amerikaanse The Atlantic. De verdenking luidt als volgt: in principe kan Facebook middels een gegeven zoals een regenboogprofielfoto uw houding analyseren, en daar dus op inspelen, met welk doeleinde dan ook. De schrijver van het stuk herinnert de lezer aan eerdere ‘stille experimenten’ zoals de gemoedstoestand van de Facebookgebruiker, en het stemgedrag.

Volgens een woordvoerder van Facebook is de tool (een simpele optie binnen Facebook) in ieder geval geen experiment. De tool zou zijn gemaakt door twee interne krachten, en zou pas voor iedereen toegankelijk zijn geworden nadat de populariteit toenam; precies op tijd voor de beslissing van de rechtbank in de Verenigde Staten om het homohuwelijk in alle staten legaal te maken. “Het is geen experiment of test”, meldt de persvoorlichter aan The Atlantic.

Homohuwelijk

Nadat het homohuwelijk vrijdag in alle staten van de VS werd gelegaliseerd, regende het plots regenboogkleurige initiatieven, waarvan Facebooks profielfoto-tool er slechts één was. Ook het Witte Huis in Washington lichtte in allerlei kleuren op.

Mark Zuckerberg doet in ieder geval zélf vrolijk mee. Onder zijn profielfoto zette hij de tekst: “Ons land is gesticht met de belofte dat alle mensen gelijk zijn, en vandaag hebben we een volgende stap gezet om die belofte waar te maken.” Zuckerberg liet verder weten heel blij te zijn heel blij te zijn voor al zijn vrienden en iedereen ‘in onze gemeenschap’ die eindelijk zijn liefde kan vieren als gelijk koppel onder de wet. Hij voegde eraan toe dat we nog altijd een hoop moeten doen om volledige gelijkheid voor iedereen te bereiken, maar we zouden de goede kant op gaan.