Minder zwerfvuil? Weg met de afvalbakken!

Nick Muller 6 jul 2015 Leven

Hoe minder afvalbakken je in een stad plaatst, des te schoner de stad wordt. Het lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet.

Op de website van National Geographic staat een verhaal over de Japanse metropool Tokio. Bijna geen enkele miljoenenstad (de stad heeft ruim dertien miljoen inwoners – red.) ter wereld is zo schoon als Tokio, en toch is er nergens op straat een afvalbak te vinden. Die afvalbakken hebben er ooit wel gestaan, maar na de Sarin-gasaanval in de metro van Tokio zijn deze uit angst voor nieuwe aanslagen allemaal verwijderd, en nooit meer teruggeplaatst. Het curieuze gevolg is dat, twintig jaar nadat alle openbare afvalbakken zijn verwijderd, de stad nog nooit zo schoon is geweest als nu. En nog gekker: op tal van plaatsen in de wereld waar geëxperimenteerd wordt met het verwijderen van afvalbakken is dit ook het geval.

Maar waar laten de mensen hun afval dan? Japanners gaan nooit van huis zonder plastic zakje waar ze hun afval in kunnen doen. ‘s Avonds gooien ze thuis het zakje leeg, scheiden het afval en stoppen het in hun eigen vuilniszak of container.

Dat minder bemoeienis van de overheid en meer verantwoordelijkheid voor de burger vaker zijn vruchten afwerpt, zagen we vorig jaar al in dit Nederlandse onderzoek. Op kruispunten waar een verkeerslicht staat is het minder veilig dat op kruispunten waar geen verkeerslicht staat – simpelweg omdat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen en beter opletten met oversteken.

Willen we een schoner Nederland, dan moeten we eens overwegen om minder afvalbakken te plaatsen.

Reageer op artikel:
Minder zwerfvuil? Weg met de afvalbakken!
Sluiten