Spring naar de content

Poetin: ‘Sepp Blatter verdient een Nobelprijs’

Wereldvoetbalbond FIFA verkeert in een flinke crisis, en ook voorzitter Sepp Blatter staat onder druk. De Russische president Poetin heeft gisteren nog even wat olie op het vuur gegooid. In zijn ogen verdient Blatter namelijk een Nobelprijs. Een vriendelijk gebaar? Wellicht heeft het te maken met het feit dat Blatter en consorten het WK 2018 aan Rusland toebedeeld hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Sepp Blatter zelf zal het Wereldkampioenschap voetbal in 2018 niet meer als voorzitter van FIFA meemaken, want op 26 februari volgend jaar wordt er een nieuwe voorzitter gekozen. De voetbalbond is op dit moment verwikkeld in een corruptieschandaal en er loopt zelfs een onderzoek naar de toewijzing van het WK in 2018 aan Rusland. Maar bij president Poetin kan de FIFA-bons ondanks de corruptieschandalen in ieder geval niet meer stuk. Als het aan Poetin ligt krijgt de aftredende Blatter zelfs een Nobelprijs voor zijn voorzitterschap van de Fifa. De president deed zijn uitspraak in een interview met een Zwitserse televisiezender.

“Mensen als Blatter en andere voorzitters van grote internationale sportfederaties of de Olympische Spelen, verdienen een speciale erkenning,” laat Poetin uit zijn mond optekenen. “Als er iemand een Nobelprijs verdient dan zijn het wel mensen als Blatter.” Afgelopen weekend ontmoette Blatter Poetin in St. Petersburg, waar de loting voor de WK-kwalificatie plaats vond. De Fifa-voorzitter liet toen weten dat zijn bond het WK in Rusland volledig zal steunen bij het organiseren van het voetbalevenement.

Het is niet de eerste keer dat Poetin het voor zijn Zwitserse vriend opneemt. De Russische president was voorstander van de herverkiezing van Blatter, eind mei. Volgens hem is het onderzoek dat de FBI doet naar corruptie binnen de FIFA ook een politiek spelletje. “Ik wil niet op details ingaan, maar ik geloof geen woord van de verhalen over zijn betrokkenheid bij corruptie,” aldus Poetin.