Spring naar de content

Hoe alle Nederlanders werden uitgeschakeld op het WK Judo

De Nederlandse ploeg stelt zwaar teleur op het WK Judo in Astana. Alleen Marhinde Verkerk heeft een medaille veroverd (brons in de klasse tot 78 kilogram). Is dit een slecht voorteken voor Rio 2016? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De ene na de andere Nederlandse judoka werd uitgeschakeld in Astana, hoewel de verwachtingen hoog waren. Roy Meyer (+100 kilogram) was in zijn eerste wedstrijd niet opgewassen tegen de Roemeen Daniel Natea. Henk Grol (in de klasse tot 100 kilogram) ging zaterdag onderuit tegen Japanner Ryunosuke Haga. Met een vernederende ippon werd hij uitgeschakeld terwijl hij in 2009, 2010 en 2013 nog zilver won op het WK. “Dit was gewoon niet goed genoeg”, zei hij na zijn nederlaag. “Ik begon goed, maar dan wil ik hem toch gooien. Dat had ik gewoon niet moeten doen. Hier doe ik het allemaal niet voor.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
hp grol
Henk Grol (in het wit) tegen Japanner Ryunosuke Haga

Hollands laatste hoop
Vrijdag mocht Guusje Steenhuis haar spullen pakken. In de derde ronde verloor ze met een straf verschil van de Japanse Mami Umeki. Op het laatste EK won ze nog brons. Kim Pollings jacht op de wereldtitel werd ook vroegtijdig beëindigd, de kwartfinale verloor ze van Maria Bernabeu. Daarna werd dubutant Michael Korrel tot ‘Hollands laatste hoop’ bestempeld, aangezien hij de enige overgebleven Nederlander was. Ook hij verloor zaterdag in de derde ronde van de Belg Toma Nikiforov. De eerste twee wedstrijden won hij van de Let Jevgeni Borovdavko en Pakistaan Hussain Shah.

Enige medaille
De enige medaille voor ons land is door Marhinde Verkerk gewonnen. Ze veroverde vrijdag brons in de klasse tot 78 kilogram door de Poolse Daria Pogorzelec te verslaan.

hp verkerk
Marhinde Verkerk (in het wit) in actie tegen Daria Pogorzelec

Dieptepunt
Op Twitter zijn de reacties niet mals. Oud-judoka en Olympisch kampioen Mark Huizinga noemt het bijvoorbeeld een ‘dieptepunt’ en ‘een slechte generale voor Rio2016’.

Evalueren
De Nederlandse judobond gaat het WK-debacle uitvoerig evalueren, laat directeur Henry Bonnes weten. Zelf dacht hij dat de ploeg met drie medailles zou terugkomen, deze schamele oogst van de 18 judoka’s had hij zeker niet verwacht. “Wat gaan we hiervan leren op weg naar de Spelen in Rio? We zullen hier heel kritisch naar moeten kijken en er lering uit trekken. Als we dat op de goede manier doen, hebben we tenminste nog iets gewonnen.”