Spring naar de content

Overzicht: elf series die u dit najaar niet mag missen

We willen er misschien nog niet aan denken, maar over een week of drie is het officieel herfst. De dagen worden inmiddels al korter, het weer guurder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Met het najaar begint ook het serieseizoen weer. Maar wat te kijken nu er geen nieuwe seizoenen van Breaking Bad, Game of Thrones en House of Cards beschikbaar zijn? HP/De Tijd maakt een overzicht.

NarcosNarcos, seizoen 1, Netflix
Dit zou weleens dé hitserie van dit najaar kunnen worden. Narcos vertelt het deels op feiten gebaseerde verhaal van Pablo Escobar, de beruchte Colombiaanse drugskoning, en hoe hij in de jaren zeventig een levendige cocaïnehandel opzette in de Verenigde Staten. Dat dit hem tot een van de rijkste mannen ter wereld maakte (op een gegeven moment verdiende hij net geen miljoen dollar per dag) zagen we onder andere al in de film Blow (2001). De tiendelige serie is gefilmd op prachtige locaties, bevat goede dialogen en maakt hier en daar gebruik van originele beelden uit die periode – waardoor het verhaal nog meer tot leven wordt gewekt.

‘Narcos’ zal te zien zijn op Netflix.

Master of None, seizoen 1, NetflixMoN
In Nederland is stand-upcomedian Aziz Ansari wellicht nog niet zo bekend, maar overzees geniet hij al enige faam. Bekend is hij daar van zijn rol in de televisieserie Parks and Recreation, maar ook door zijn bestseller Modern Romance en zijn geschilletje (en later vriendschap) met Kanye West. Netflix gaf Ansari een carte blanche om een nieuwe komedieserie te maken over zichzelf, zoals collega Louis CK dat ook al deed, en die serie is Master of None gaan heten. Ansari speelt daarin de dertigjarige acteur Dev uit New York. De komedie behandelt volgens de maker allerhande onderwerpen. Van de benarde situatie waarin ouderen zich bevinden, tot hoe het is om immigrant te zijn en hoe je de beste pasta vindt voor bij je maaltijd.

‘Master of None’ is vanaf 6 november te zien op Netflix.

defractieDe Fractie, seizoen 2, NPO2
Politieke dramaserie van Nederlandse bodem, waarin realiteit en fictie hand in hand gaan. De Fractie vertelt het verhaal over het reilen en zeilen binnen de VPN, de Vrijzinnige Partij Nederland. Hoewel de partij en haar leden fictief is, maken ze wel deel uit van de (politieke) werkelijkheid. Het huidige kabinet is ook het kabinet in de serie en actuele gebeurtenissen (zoals vorig seizoen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo) worden op het laatste moment in het script verweven. In dit tweede seizoen volgen we de machtsstrijd die volgt wanneer de fractievoorzitter aftreedt, en drie partijleden azen op die felbegeerde functie.

‘De Fractie’, vanaf maandag 31 augustus (21.25 uur) elke week te zien op NPO2.

showmeShow Me a Hero, seizoen 1, HBO
De zesdelige miniserie Show Me a Hero is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van The New York Times-journaliste Lisa Belkin, en verhandelt over de maatschappelijke en raciale spanningen in een voorstad van New York. De 28-jarige burgemeester van Yonkers, de naam van de voorstad, krijgt de ondankbare taak om tweehonderd woningen voor mensen met een laag inkomen te bouwen in een wijk met voornamelijk rijke, blanke inwoners. Hij wordt daardoor van alle kanten in het nauw gedreven. Het script is geschreven door David Simon en William F. Zorzi, die samen ook al verantwoordelijk waren voor de veelbekroonde misdaadserie The Wire.

‘Show Me a Hero’ is te zien op HBO.

peterblokDe Affaire, seizoen 1, NPO2
Driedelige miniserie over twee onderzoeksjournalisten (gespeeld door Peter Blok en Kiki van Deursen) die elke aflevering een bestaande, geruchtmakende affaire in hun schoot geworpen krijgen en daar hun licht op laten schijnen. Ze proberen daarbij doofpotten te lichten en uit te vinden wat het motief is achter de affaire, maar worden daarbij – zoals het in een dramaserie betaamd – gehinderd door persoonlijke strubbelingen. Net als De Fractie opereert ook deze serie op de grens tussen feit en fictie; de affaires die worden behandeld (welke dat zijn weten we nog niet) zijn volgens de makers van de VARA-serie ‘journalistieke kwesties die de gemoederen nog steeds bezig houden, waardoor er gedurfde hypotheses gesuggereerd kunnen worden die de discussie over de kwestie kunnen doen oplaaien’.

‘De Affaire’ is vanaf 21 oktober (21.05 uur) te zien op NPO 2

fargoFargo, seizoen 2, Netflix
De film Fargo (1996) mag zonder schroom een van de beste films van de jaren negentig worden genoemd, dus de gelijknamige serie kon eigenlijk alleen maar tegen vallen. Maar dat deed het niet. Het verhaal van de film is bekend: autoverkoper Jerry Lundegaard zit in financiële problemen. Zijn schoonvader is puissant rijk, maar weigert hem geld te lenen. Dan bedenkt hij een snood plan: hij laat zijn vrouw ontvoeren door twee criminelen, en eist daarna losgeld bij zijn schoonvader. Het plan loopt finaal mis. Een spoor van dood en verderf is het gevolg. Fargo de serie heeft dit verhaal vertaald naar nu: de autoverkoper is een polisverkoper geworden, de omstandigheden zijn veranderd – de chaos is hetzelfde.

Het tweede seizoen van ‘Fargo’ verschijnt eind 2015 op Netflix

arrowArrow, derde seizoen, Netflix
Green Arrow was lange tijd een bijpersonage in veel strips, onder andere in Batman, maar in de loop der jaren groeide hij uit tot een volwaardige stripheld en kreeg hij zijn eigen strip: Green Arrow, in het Nederlands uitgegeven als: Groene Pijl. En nu is er ook een actieserie van gemaakt: Arrow, waarvan het derde seizoen dit najaar op Netflix verschijnt. Green Arrow is eigenlijk een soort moderne Robin Hood. De serie volgt Oliver Queen, een rijke playboy uit Starling City die na een schipbreuk vijf jaar op een onbewoond eiland heeft doorgebracht. Als hij na vijf jaar wordt gevonden keert hij terug naar zijn geboorteplaats. Maar: hij draagt een groot geheim met zich mee. Dat drijft hem om zichzelf te tot een ware vechtmachine te trainen. Gewapend met pijl en boog gaat hij de strijd aan met corruptie en criminaliteit, met als doel de fouten die zijn familie heeft gemaakt weer recht te zetten.

Het derde seizoen van ‘Arrow’ is dit najaar te zien op Netflix

downloadOverspel, seizoen 3, NPO1
Samen met Penoza misschien wel de beste dramaserie die Nederland op dit moment te bieden heeft. Overspel gaat over de onmogelijke liefde tussen fotografe Iris Hoegaarde (Sylvia Hoeks) en advocaat Willem Steenhouwer, gespeeld door Fedja van Huêt. In het eerste seizoen wordt het een en ander duidelijk over de verhoudingen tussen beide. Zo is Steenhouwer de advocaat van zijn schoonvader Huub Couwenberg, en probeert de man van fotografe Hoegaarde – die officier van justitie is – een zaak tegen Couwenberg te beginnen. En dat is nog maar het begin van het verhaal. In het derde seizoen komt het tot een ontknoping, want scenarioschrijver Frank Ketelaar heeft laten weten klaar te zijn met de serie en toe te zijn aan iets nieuws.

Het derde seizoen van ‘Overspel’ start op donderdag 3 september op NPO1, om 20.30 uur

Suits, vierde seizoen, Netflix
Wie een inkijkje wil in het harde Amerikaanse zakenleven, moet de Amerikaanse advocatenserie Suits kijken. In Suits wordt de rat race gevolgd op het vermaarde advocatenkantoor Pearson Hardman in New York. Mike Ross is een luie maar briljante schoolverlater, die zonder papiertje op zak op sollicitatie komt bij een van de beste advocaten ter wereld: Harvey Specter. Specter is na dit gesprek zo onder de indruk van Ross’ talent dat hij hem een aanstelling aanbiedt. Hoe dat afloopt ziet u in de serie, waarvan dit najaar het vierde seizoen op Netflix verschijnt.

Het vierde seizoen van ‘Suits’ verschijnt dit najaar op Netflix

moSMasters of Sex, seizoen 3, HBO
De titel doet een pornofilm vermoeden, maar dat is het niet. Masters of Sex gaat over de seksuele bevrijding van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Wetenschappers Williams Masters en Virginia Johnson, vertolkt door Michael Sheen en Lizzy Caplan, beginnen eind jaren vijftig aan een onderzoek naar de reacties van mannen en vrouwen op seks. In het academisch ziekenhuis waar ze werken onderzoeken ze de beleving van seksueel genot. Ze bestuderen duizenden orgasmen, soms door in hun eigen ziekenhuiskamer stelletjes seks te laten hebben. In het derde seizoen moeten de twee wetenschappers – en geliefden, want inmiddels bestuderen ze ook elkaar –  omgaan met de impact dat hun onderzoek heeft gehad op de ontketening van de seksuele revolutie.

Het derde seizoen van ‘Masters of Sex’ is te zien op HBO

Penoza, seizoen 4, NPO3penoza
Vierde seizoen van de alom bejubelde misdaadserie Penoza. Het verhaal van de eerste drie seizoenen in een notendop, zonder veel te spoileren: Carmen van Walraven (gespeeld door Monic Hendrickx) is weduwe van een vermoorde drugsbaron. Na zijn dood wordt ze op de hielen gezeten door justitie, maar ze wil niet als beschermd getuige door het leven gaan. Om haar kinderen te beschermen besluit ze zich naar de top van de georganiseerde misdaad te werken. In de laatste aflevering van het derde seizoen wordt ‘maffiamama’ Carmen neergeschoten – inderdaad, het heeft wat weg van die beroemde cliffhanger in The Sopranos. Maar ze overleeft het. Het vierde seizoen belooft volgens de hoofdrolspelers ‘nog donkerder’ en ‘nog extremer’ te worden dan het seizoen daarvoor. U bent gewaarschuwd.

‘Penoza’, vanaf zondag 13 september elke week om 20.25 uur op NPO 3