Spring naar de content

Asielakkoord: PvdA gaat akkoord met ‘niet-reëel en onaanvaardbaar’ plan

Toen VVD-Kamerlid Malik Azmani in maart dit jaar een plan lanceerde dat de Europese grenzen moest sluiten voor asielzoekers was het land te klein. Columnisten suggereerden dat de VVD aanstuurde op nieuwe verkiezingen, anderen suggereerden dat een proefballonnetje was van de partij om ‘wat kleur op de wangen’ te krijgen: het voorstel betreft een Europese aangelegenheid en geen binnenlandse,  bovendien zou het in strijd zijn met het Internationale Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties. Bovenal vond coalitiepartner PvdA het maar niks. Kamerlid Attje Kuiken noemde het plan “niet reëel en onaanvaardbaar”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Een half jaar later is het plan-Azmani met enkele aanpassingen toch een feit, in ruil voor het op korte termijn opnemen van extra asielzoekers. Watskeburt? Laten we de twee argumenten van Kuiken bekijken. Is het nieuwe beleid inmiddels wél reëel? Nee, en dat weet eigenlijk iedereen. De stoere praat van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken ten spijt betreft het hier een eenzijdige Nederlandse beslissing om het Europese asielbeleid aan te passen. Dat beleid bezorgt Europa weliswaar hoofdbrekens op dit moment – ofwel: er is een momentum –, maar Dijkhoff loopt ver voor de troepen uit. Of hij Europa meekrijgt in zijn plan is zeer de vraag en het zal zeker jaren duren voor een nieuw te ontwikkelen beleid effectueert. De kans is groot dat de PvdA dit ook voorziet en de acute opvang van 7200 asielzoekers als winst beschouwd, maar dat neemt niet weg dat het een niet-reëel plan steunt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

En Wat Attje Kuiken nu inhoudelijk van het ‘onaanvaardbare’ plan van vindt? In de Volkskrant laat ze optekenen dat de asielaanvraag buiten de EU haar zegen heeft. “Als families in de toekomst ook vanuit Turkije asiel kunnen aanvragen, hoeven ze vandaaruit niet meer in gammele bootjes te stappen. Het is nu zaak om te werken aan een meerderheid in Europa, zodat de inzet van het kabinet ook gerealiseerd kan worden.”

De diametrale tegenstellingen, de confrontatie met de VVD waar Spekman en Rottenberg zo nadrukkelijk om vragen, laat blijkbaar nog even op zich wachten…