Spring naar de content

Kom eens van die stoel af!

Volgens hoogleraren Erik Scherder, Jaap Seidell en Ivan Wolffers is de mens een speelbal van zijn omgeving. Daarom leven we zo vaak ongezond. Toch kun je wel iets doen. Fiets eens om naar je werk, bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hij wordt wel de beweegprofeet van Nederland genoemd. Geen moeite is neuropsycholoog Erik Scherder te veel om zijn evangelie uit te dragen. Naast zijn colleges geeft hij lezingen, schrijft hij boeken en doet hij mediaoptredens – allemaal om mensen te vertellen dat het niet alleen ongezond is voor je lichaam om weinig te bewegen, maar ook voor je brein.

“Inactiviteit is slecht voor je brein,” zegt hij. “Als je veel beweegt, verminder je de risico’s op alzheimer en vasculaire dementie. Schoolkinderen die een half jaar lang een extra gymprogramma volgen, presteren beter op school.’’ Mensen moeten minimaal een half uur onafgebroken matig-intensief bewegen per dag, zo luidt Scherders credo. “Maar als ik voor een zaal sta en vraag of die beweegnorm wordt gehaald, dan moeten de meeste mensen bekennen dat dat niet zo is. Ik doe dan de suggestie dat als je ergens moet zijn, en je fietst er in een kwartier naartoe, dat je dan nog een tijdje extra rondfietst tot je het half uur hebt volgemaakt. Maar dan zitten ze me allemaal glazig aan te kijken. Doorfietsen als ik al op de plek van bestemming ben aangekomen? Dat vinden ze heel vreemd.’’

Scherder wordt er elke keer weer mee geconfronteerd: mensen krijgen wel informatie over hoe ze gezond moeten leven, maar ze doen het niet. Wat is dat toch? Het is bekend dat we moeten bewegen, dat we niet te veel en te vet moeten eten en dat we niet te veel alcohol moeten drinken. Maar toch zijn er hele volksstammen Nederlanders die zich van al die verstandige adviezen niets aantrekken.

Het gehele gezondheidsadvies van Scherder, Jaap Seidell en Ivan Wolffers leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.