Spring naar de content

Het recyclecircus van Disney: vandaag The Jungle Book, morgen The Lion King?

Voor wie het nog niet had opgemerkt: Walt Disney Pictures is zijn oude animatieklassiekers nieuw leven aan het inblazen. De eerste beelden van de nieuwste remake, The Jungle Book, verschenen gisteren op het internet en konden rekenen op veel positieve reacties. Een commercieel briljante stap van de studio die al sinds 1937 kinderharten doet smelten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zoete nostalgie
Het recyclecircus begon vijf jaar geleden met Alice in Wonderland. Alice, The Mad Hatter, The Cheshire Cat en The Queen of Hearts kwamen tot leven, niet met potlood en kwast, maar door acteurs als Johnny Depp, Stephen Fry en Helena Bonham Carter, verstopt onder een dikke laag computeranimatie.

Vorig jaar verscheen Maleficent, waarin het verhaal van de gelijknamige gemene heks uit de Disneyklassieker Sleeping Beauty werd verteld, met Angelina Jolie in de hoofdrol. De keerzijde van de medaille, maar binnen de canon van het welbekende verhaal van de Schone Slaapster. Een commercieel succes, net als de remake van Cinderella, die eerder dit jaar verscheen.

Al snel werd ook Beauty and the Beast besteld voor 2017, waarin Emma Watson de Disneyprinses Belle zal spelen. En er komt meer aan: Cruella de Vil krijgt een eigen live-actiofilm (in 1996 werd ze al vertolkt door Glenn Close in een eerdere verfilming van de animatieklassieker 101 Dalmatians), de olifant Dombo zal opnieuw tot leven komen, en ook de sprookjes van Mulan en Pinokkio zullen in de aankomende jaren hun weg opnieuw vinden naar het witte doek. Allemaal door middel van de technieken van nu.

De Disneyformule is simpel: neem een succes waarmee Walt Disney vanaf 1937 (Snow White and the Seven Dwarfs) furore maakte, huur een rits bekende Hollywoodsterren in en drenk het in een magisch sausje van computer generated imagery (CGI). De kijkertjes van toen zijn de consument van nu, en zoete nostalgie verkoopt. Tel uit je winst.

Hakuna Matata
Toen de eerste beelden van The Jungle Book in augustus werden vertoond ten overstaan van critici en fans, werd de loftrompet geblazen. De beelden deden aan als een hybridefilm, tussen live-action en computeranimatie, zoals Avatar van James Cameron. Het jongetje Mowgli wordt vertolkt door nieuwkomer Neel Sethi, maar de exotische omgevingen en dierlijke medespelers zijn geheel vormgegeven in de computer, vergelijkbaar met Life of Pi. En de cast van The Jungle Book is er een die bestaat uit grote namen: Bill Murray spreekt de stem in van beer Baloe, Ben Kingsley die van de panter Bagheera, en Scarlett Johansson de slang Kaa.

Het is een wat vreemde gewaarwording: de pratende, zingende dieren uit de films die menig twintiger, dertiger en veertiger thuis nog op videoband heeft liggen – maar dan in het écht. Als Disney net zo weet de appelleren met deze Jungle Book, als die uit 1967, dan kunnen we ons met zekerheid voorbereiden op de geanimeerde versies van Simba, Timon en Pumba die al Hakuna Matataënd door de jungle paraderen.

Rechten foto: Walt Disney Pictures.

Onderwerpen