Spring naar de content

Amber Alert: is eetgoeroe Albarda een kwakzalver?

Eetgoeroe Amber Albarda weet het zeker: het Hollandse boterhammetje met kaas is achterhaald, en ruïneert onze gezondheid. Dat is quatsch van de kwakzalver, zeggen de geleerden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Wij, de meeste mensen, weten niet zoveel van wat we eten. Van wat het is, wat het doet, hoe het ons voedt. Wat er goed of slecht aan is. We willen er wel graag meer over weten. We zijn ontvankelijk voor iedereen die met een zeker inzicht of autoriteit iets over ons eten zegt: de voedingsdeskundigen, coaches en goeroes. We slikken wat ze schrijven, beweren én beloven voor zoete koek.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

We kunnen zogenaamd niet meer tegen gluten en eten speltbrood of helemaal geen brood. We eten het paleodieet van onze voorouders: puur, rauw en ongezoet. Van melk ga je kapot, Joris Driepinter is ook jong overleden. We wantrouwen de voedingsindustrie die vanwege een soort complot, een streven naar wereldheerschappij, of uit pure slechtheid bezig is om ons te vergiftigen.

De voedselgoeroes weten er ook niet alles van, maar wel meer dan wij. Ze hebben er meestal niet voor doorgeleerd, zijn niet officieel gepromoveerd tot Dokter Voeding. Ze hebben hun kennis overal en nergens opgedaan: een cursus hier, een opleiding daar, een eyeopener zus en een aha-erlebnis zo. Hun theorieën zijn als hun taarten: zelfgebakken, met een beetje van dit en een beetje van dat, hun koekjes zijn van eigen deeg.

De echte wetenschappers maken gehakt van deze goeroes. Ze zeggen dat veel wijsheden simpelweg niet waar zijn en dat de gouden gezondheidsformule niet bestaat. Dat is een spijtige houding. Het is veel leuker om die goeroes te geloven. Die wetenschappers zijn maar saai.

Vier jaar geleden gaf mijn zus me het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda cadeau. Het was haar bijbel, zei mijn zus. Ze was ervan afgevallen, zag er beter uit, en stak beter in haar vel. Voorop het boek stond Amber zélf: een prachtige, lanke dame met rood haar, een frisse groene appel in haar hand.

Het complete artikel van Bert Nijmeijer over Amber Albarda leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.