Spring naar de content

Dezelfde gezichten aan de DWDD-tafel, oké. Maar mag het een onsje minder?

243 keer zat hij bij de Wereld Draait Door, Marc-Marie Huijbregts. De cabaretier is daarmee een van de meest geziene gasten bij het VARA-programma. Alleen Jan Mulder heeft er iets vaker gezeten; 252 keer tot nu toe. Huijbregts zit er mogelijk niet alleen voor de lol, hij verdient er een flinke duit mee. Per optreden 2.000 euro. Andere gasten krijgen ook betaald, zo’n 750 euro per optreden. Mag het niet een onsje minder zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het NRC Handelsblad maakte eerder deze week een overzicht van de meest geziene gasten bij DWDD. De topvijf bestaat naast Mulder en Huijbregts uit Giel Beelen, Jort Kelder en Felix Rottenberg. Allemaal zijn ze minstens 99 keer te zien geweest in de tien jaar dat het programma nu bestaat. De gewilde gasten kunnen herhaaldelijk een uitnodiging ontvangen, zo onthulde Arnon Grunberg vorige week in zijn Volkskrant-column (hier te lezen via Blendle), en de rest kan stikken.

Vroeger keek ik nog weleens naar de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, maar ik moet bekennen dat ik een paar jaar geleden ben afgehaakt door de eenheidsworst die het programma is geworden. Ik trek het niet, steeds weer hetzelfde gejammer van een Mulder, een Huijbregts of een Beelen. Ze vertellen niets nieuws en in enkele gevallen staren ze voor zich uit of interrumperen ze slechts.

Nu is er ophef ontstaan over het bedrag dat de gasten vangen. Het balletje begon te rollen toen Hero Brinkman in Pauw aan Peter R. de Vries vroeg hoeveel geld hij krijgt voor het verschijnen aan tafel. Volgens het AD krijgt Huijbregts 2.000 euro voor een uurtje DWDD, Peter R. de Vries 1.000 euro en actrice Halina Reijn 750 euro. “Vier keer per maand zonder enige voorbereidingen een kop koffie drinken, het kan niet op,” vertelt een insider tegen de krant over het bedrag dat Huijbregts krijgt.

Niet alle tv-persoonlijkheden en journalisten snappen de ophef over het feit dat tafelgasten geld krijgen voor hun optredens.

En:

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat er iets verandert aan die bedragen, of in ieder geval aan de schimmigheid eromheen. Vandaag wordt de nieuwe Mediawet behandeld in de Tweede Kamer. De lijn is dat de NPO transparanter moet worden. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis stelt: “Gasten moeten niet denken dat ze even kunnen cashen bij de publieke omroep. Daar hoort soberheid bij.”

En VVD-Kamerlid Arno Rutte hekelt vooral de schimmigheid: “Dat er betaald wordt voor bepaalde gasten kunnen we niet omheen, maar dat het zo schimmig is, vind ik maatschappelijk gezien onwenselijk.”

Kortom, het moet openbaar worden welke bedragen er worden betaald. Er gaat immers belastinggeld naar deze pot toe. Heeft de belastingbetaler dan niet het recht te weten hoe zijn geld wordt uitgegeven? Ja, dat heeft hij. En nee, er is weinig mis met het feit dat experts, sprekers, journalisten et cetera geld vragen voor een optreden in een tv-programma. Het is immers noeste arbeid. Maar het is de VARA wel aan te rekenen dat er duizenden euro’s worden betaald aan DWDD-gasten.

Dat uitgerekend de rode omroep zo weinig transparantie heeft getoond.