Spring naar de content

Steeds meer gays en transgenders op de conservatieve Amerikaanse buis

De populaire tv-serie Orange is the New Black (Netflix) en Transparent (Amazon) zijn in ieder geval op één punt een product van hun tijd: in beide drama’s is minstens een van de hoofdpersonages lesbisch, homo- of biseksueel of een transgender (LHBT). Mede door deze series neemt het aantal niet-heteroseksuele karakters op de Amerikaanse televisie alleen maar toe, zo wijst een jaarlijks rapport van belangenvereniging GLAAD uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Het Amerikaanse Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) adviseert media en programmamakers hoe ze moeten omgaan met LHBT-kwesties en hoe ze de diversiteit kunnen vergroten. Sinds 2005 maken ze ook een balans op van het aantal LHBT-karakters op de Amerikaanse televisie. Ook het tv-seizoen 2015-2016 zal progressie zien op dit gebied, blijkt uit een rapport waarin programma’s die worden uitgezonden vanaf 1 juni 2015 tot en met 31 mei 2016 alvast onder de loep zijn genomen. Series van de grote netwerken en de diverse kabel- en streamingkanalen zijn opgenomen in de cijfers.

Netwerken
In series op de grote netwerken als NBC, FOX, ABC en CMS verschijnen in totaal 881 vaste karakters, waarvan 35 homo- of biseksueel. Hetzelfde aantal mensen heeft een gastrol in een serie, wat het totale aantal LHBT-karakters op 70 brengt. Het grootste aandeel van dit getal is te zien bij FOX. Deze zender introduceerde dit jaar zes series waarin personages voorkomen met gevoelens voor personen van hetzelfde geslacht. Met de representatie van transgenders is het op de netwerken niet goed gesteld. Hoewel deze groep steeds meer een stem krijgt in de media, is er geen enkele transgender te zien in een serie op een van deze zenders.

Kabel
Series die verschijnen op de kabelzenders doen het iets beter, in absolute getallen. Op deze kanalen zijn 84 vaste LHBT-karakters te zien. Een jaar eerder waren dat er nog 64. Er verschijnen 58 gastpersonages die niet hetero waren. Alle drie de transgenderpersonages die opdoken hadden een gastrol.

Streaming
Het hoogste percentage LHBT-personages is te vinden in de door streamingsdiensten Netflix, Hulu en Amazon uitgegeven series. Orange is the New Black en het nieuwere Sense8 staan dan ook bekend om de seksuele diversiteit. In de studie zijn 23 series die je kunt streamen opgenomen. Hierin zitten 43 vaste homoseksuele of biseksuele karakters. Dat lijkt misschien minder dan op de kabel, maar er zijn meer televisieprogramma’s op de kabel te zien. Met onder andere Golden Globe-winnaar Transparent, een serie over een man die zich altijd een vrouw heeft gevoeld, is ook die groep goed vertegenwoordigd.

Verbeterpunten
Dat LHBT-personages op de beeldbuis in het conservatieve Amerika te zien zijn, ziet GLAAD als een stap in de goede richting. Vooral (mannelijke) biseksuelen worden vaker geïntroduceerd in dramaseries. Verbeterpunten zijn er echter nog volop. Zo is er een sterke behoefte aan niet-blanke homoseksuelen. Ook zou het volgens GLAAD goed zijn als meer series verder durven gaan dan de typische coming-out.

Dramaseries met verhaallijnen rondom LHBT-karakters slaan niet alleen aan in de ‘eigen’ gemeenschap. GLAAD schrijft in het rapport dat ook hetero’s interesse hebben in de vernieuwende verhaallijnen. Sterker nog, het waren Amerikaanse televisieseries die veel burgers een andere kijk op het homohuwelijk hebben gegeven, beweerde LA Times vrij recent nog.