Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit sportweekend niet missen?

Een tip voor sportliefhebbers: blijf dit weekend thuis voor de buis. Met het EK Veldrijden, de finale van het WK Korfbal, het ATP masterstoernooi in Parijs, de MotoGP, de Premier 12 en ook nog de eredivisie inclusief een klassieker heeft u een heel mooi sportweekend voor de boeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

In Parijs wordt het prestigieuze ATP masterstoernooi gehouden. In de halve finales staan zaterdag Stan Wawrinka, Novak Djokovic, Andy Murray en David Ferrer. Wawrinka versloeg vrijdagnacht moeizaam Rafael Nadal, hij moest daarvoor twee tiebreaks winnen: 7-6 (8) 7-6 (7). Na meer dan twee uur spelen kon Wawrinka de overwinning op zijn naam schrijven. Djokovic verdedigt zijn titel, hij versloeg in de kwartfinale Tomas Berdych uit Tsjechië: 7-6 (3) 7-6 (8). Murray versloeg vrijdag Richard Gasquet in drie sets: 7-6 (7) 3-6 6-3 en de als achtste geplaatste Ferrer rekende in drie sets af met John Isner: 6-3 6-7 (6) 6-2. De finale is zondag.

Korfbal giganten
Ons land mag zondag de wereldtitel verdedigen tijdens het WK Korfbal. Het is alweer de tiende finale tussen Nederland-België. Beide giganten van de gemengde zaalsport bereikten vrijdag in Antwerpen makkelijke de finale. Het Nederlands team was in de halve finale veel te sterk voor Taiwan: 40-17 en gastland België rekende zonder moeite af met Engeland in 30-14. Nederland won van de laaste WK-finales er maar liefst acht, in 1991 won België de enige finale. De finale is zondag te zien bij de NOS op NPO1.

nederlands-korfbalteam-in-finale-wk

Het nieuwe WK Honkbal
Nederland komt ook in actie tijdens de Premier 12, een groot honkbaltoernooi dat als het nieuwe WK geldt. Taiwan en Japen organiseren het samen. De twaalf hoogst genoteerde landen op de wereldranglijst doen er aan mee. Nederland staat vijfde op die ranking. De laatste keer dat het traditionele WK werd georganiseerd was in 2011. Oranje kroonde zich toen in Panama voor het eerst tot wereldkampioen.

honkballers-tonen-veerkracht-tegen-cuba
Het Nederlandse team eerder dit jaar voorafgaand aan de wedstrijd tegen Cuba

Nederland speelt 9 november de eerste wedstrijd tegen Taiwan. De andere tegenstanders in poule A zijn Canada, Cuba, Italië en Puerto Rico. Ons land ontloopt zo de Verenigde Staten en Japan in de groepsfase, de nummers een en twee van de wereldranglijst Zondag opent het toernooi met het duel tussen Japan en Zuid-Korea. De oefenduels tegen de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek heeft Oranje verloren.

Spannende MotoGP
Motorcoureur Jorge Lorenzo rijdt de beslissende race in de MotoGP zondag vanaf poleposition. De Yamaha-coureur strijdt met teamgenoot Valentino Rossi om de wereldtitel. Lorenzo heeft een achterstand van 7 punten op Rossi tijdens de slotrace in de koningsklasse van de motorsport in Valencia. De Italiaanse WK-leider, die op zijn tiende wereldtitel jaagt, moet voor straf vanaf de laatste plaats starten.

2015-11-07 15:54:17 Movistar Yamaha's Spanish rider Jorge Lorenzo celebrates his pole position after the MotoGP qualifying session on the eve of the Valencia Grand Prix at Ricardo Tormo racetrack in Cheste, near Valencia on November 7, 2015. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO
Jorge Lorenzo zet tijdens de kwalificaties de beste tijd neer en mag zondag vanaf poleposition starten

De 36-jarige Rossi vocht deze week tevergeefs bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf aan die hij twee weken geleden kreeg na de Grote Prijs van Maleisië. De Italiaan reed toen, ogenschijnlijk bewust, de Spanjaard Marc Márquez onderuit. Hij moet daarom in Valencia vanaf de laatste plaats starten.

Eredivisie
Tot slot ook nog voetbal. In de eredivisie speelt zaterdag FC Twente tegen Heerenveen, NEC tegen De Graafschap, Willem II tegen Excelsior en PEC Zwolle tegen Heracles. Zondag neemt PSV het op tegen FC Utrecht, SC Cambuur treft FC Groningen, Vitesse speelt tegen AZ en dan is er de mooie klassieker Feyenoord tegen Ajax. Vrijdag speelde Roda JC nog gelijk tegen ADO Den Haag (1-1). U kunt de wedstrijden live kijken bij FOX Sports en anders de samenvattingen ervan met bord op schoot bij de NOS op NPO1.

roda-jc-pakt-met-tien-man-punt-tegen-ado
Roda JC speler Tom van Hyfte (R) scoort de 1-0, ADO Den Haag speler Aaron Meijers (L)