Spring naar de content

In Texas beëindigen vrouwen vaak eigenhandig de zwangerschap

In de Amerikaanse staat Texas is het moeilijk voor vrouwen om abortus te laten plegen in een kliniek. De behandelingen zijn duur en klinieken schaars. Veel vrouwen uit de zuidwestelijke staat nemen het heft daarom in eigen hand, zo blijkt uit het Texas Policy Evaluation Project (TxPEP).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

TxPEP is een project van de Universiteit van Texas. Door middel van een online enquête werden 779 Texaanse vrouwen tussen de 18 en 49 jaar ondervraagd over het thema abortus. 1,7 procent van de ondervraagden gaf aan eens eigenhandig de zwangerschap te hebben beëindigd. Een percentage dat schrikbarend hoog ligt als je je bedenkt dat – als dit getal inderdaad representatief representatief is – in heel Texas dan zo’n 100.000 vrouwen eigenhandig hun zwangerschap zouden beëindigen.

De onderzoekers vermoeden dat het taboe rondom abortus nog zo groot is dat veel vrouwen niet durven toegeven dat ze zelf abortus pleegden. De onderzoekers vroegen ook of vrouwen een vriendin kenden die de zwagerschap eigenhandig hadden beëindigd: een percentage van 4,1 procent (gelijk aan 240.000 vrouwen in heel Texas).

Minder klinieken
Wat drijft vrouwen om zonder medische hulp zelf de zwangerschap voortijdig te beëindigen? Een vierentwintig jarige vrouw verklaart tegen The Atlantic dat ze heel goed doorheeft dat er risico’s aan verbonden zijn, maar dat ze simpelweg het geld niet heeft om ver te reizen naar de kliniek, laat staan de behandeling te betalen.

In heel Texas zijn er in 2015 zeventien klinieken, bovendien alleen rondom de grotere steden. In 2012 waren dit er nog 41. Veel klinieken zijn noodgedwongen gesloten nadat er in 2013 een wet werd aangenomen die strengere eisen stelt aan de vestiging en opbouw van klinieken. Niet alle klinieken konden daaraan voldoen. Met alle gevolgen van dien. Als vrouwen het al kunnen betalen om de afstand af te leggen dan is er ook nog de mogelijkheid dat een kliniek het te druk heeft. Daarbij mag een zwangere vrouw in de Verenigde Staten tot twintig weken na de zwangerschap abortus plegen. In Nederland zijn dit maximaal 24 weken.

Momenteel maken de Republikeinen zich hard om nog strengere regelgeving rondom abortus in te voeren. Mocht deze regelgeving door het Senaat worden goedgekeurd, dan zijn er nog eens zeven klinieken die de deuren moeten sluiten. Vooral in het westen van Texas heeft de wet veel invloed, daar is het nu zo’n negen uur rijden naar de dichtstbijzijnde abortuskliniek.

Volgens de Texas Policy Evaluation Project zetten vrouwen in Texas hun eigen abortus vaak zelf in gang omdat het niet overal even makkelijk is om aan voorbehoedsmiddelen te komen.

Drug
De meest voorkomende manier om zelf abortus te plegen is via de drug Cytotec. Dit goedje is makkelijk te verkrijgen in Mexico. Volgens TxPEP worden er ook veel kruiden, homeopatische middelen, hormoonpillen, alcohol of andere drugs gebruikt. Soms gaan vrouwen zelfs zo ver dat ze zichzelf in de maag stompen, wat natuurlijk levensgevaarlijk kan zijn. “Je weet vaak wel hoeveel bloed je maximaal mag verliezen, maar het is toch een beetje gokken”, schreef een vrouw in de online enquête.

Het Amerikaanse hooggerechtshof is gevraagd te bepalen of de huidige wetten de situatie veiliger maken of juist belemmeren. De Republikeinen geven zelf aan dat de (omstreden) regelgeving bedoeld is om de veiligheid van vrouwen te waarborgen en niet om abortus tegen te gaan. Maar wanneer de wetten veel klinieken laten sneuvelen is het natuurlijk niet echt veilig te noemen, zo concludeert ook het Texas Policy Evaluation Project.