Spring naar de content

Veertig procent van de Afghanen is klaar om te vertrekken

In het vijftiende jaar van het conflict in Afghanistan is het vertrouwen van de Afghanen in de toekomst van hun land nog nooit tot zo’n dieptepunt gekomen als nu. Uit een onderzoek van non-profit organisatie The Asia Foundation uitgevoerd onder 10.000 Afghanen, van 14 etnische groepen en uitgevoerd in alle 34 provincies die het land telt, blijkt dat maar liefst veertig procent van de bevolking het liefst wil vertrekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Dat de uitkomsten van dit onderzoek juist dit jaar zo dramatisch zijn, komt niet uit de lucht vallen. Na het vertrek van de internationale troepenmacht uit het land, dat met het vertrek van het leeuwendeel van de troepen (de Amerikanen) eind 2014 voltooid werd, is het door jarenlange conflicten verscheurde land weer grotendeels aangewezen op haar eigen politie- en legermacht.

Het vertrek uit Afghanistan was koren op de molen voor de Taliban en andere militante groeperingen, die van de gelegenheid gebruikmaakten om de frequentie van aanvallen op regeringstroepen flink op te schroeven. Het jaar 2014 werd dan ook het dodelijkste jaar sinds 2009, toen de VN het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan actief bij is gaan houden.

Vorig jaar kwamen er ook voor het eerst sinds de metingen meer mensen om door directe aanvallen dan via bomaanslagen en roadside bombs.  Daarbij lijkt het erop dat 2015 een nog dodelijker jaar gaat worden ten opzichte van het vorig jaar. Het oplaaiende geweld is verontrustend, en de daling van het vertrouwen van de Afghaanse bevolking, die toch al enorm veel te verduren krijgt lijkt daar een tragisch gevolg van.

De reden van de Afghanen om het land te verlaten zodra ze daar de kans voor krijgen, is volgens het onderzoek van de Asia Foundation is allereerst die afgenomen veiligheid, hoge werkloosheid en wijdverbreide corruptie als voornaamste redenen. Zo’n zestig procent van de ondervraagden denkt dat het land de verkeerde richting op gaat, en ziet de toekomst donker in.

Wat verder opvalt is dat de ondervraagden onder de Afghaanse bevolking in meerderheid denken dat de veiligheidsinstanties (leger, politie) buitenlandse hulp nodig hebben om te blijven functioneren. Voor het eerst bevatte de vragenlijst ook stellingen over de terreurorganisatie IS. Zo’n veertig procent van de Afghanen kent de groep en denkt dat deze moslimextremisten een gevaar vormen.

Onderwerpen