Spring naar de content

Vrienden & vijanden over Wilders: ‘Hij vindt het prachtig dat hij alleen staat’

In de peilingen is zijn partij nu verreweg de grootste, maandag riep EenVandaag hem uit tot Politicus van het Jaar. Maar is het premierschap daarmee ook binnen handbereik? En hoe goed kennen we Geert Wilders eigenlijk? De permanente beveiliging, zijn eenzelvigheid en zijn pokerface dragen bij aan het mysterie rond zijn persoon. Vriend & vijand over de PVV-leider. ‘Hij is altijd met politiek bezig. Dat is zijn leven.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Geert is een heel burgerlijke jongen. Ik heb hem nog nooit met een pilsje of een wijntje gezien. Hij is heel monomaan en houdt niet van verrassingen. Iedere middag eet hij een kopje soep, maakt niet uit welke soep, en daar doopt hij dan zijn broodjes kaas in.”
Bart Jan Spruyt, voormalig directeur Edmund Burke Stichting en ex-medewerker Groep Wilders

“We hebben laatst thee gedronken, maar dan praat hij niet over bijvoorbeeld zijn vrouw. Hij is altijd met politiek bezig. Dat is zijn leven.”
Henk Krol, Tweede Kamerlid voor 50PLUS

“Er bestaat een Wildersmasker. Maar de persoon die daar achter zit, is iemand van vlees en bloed, die ook zijn momenten heeft van woede en onzekerheid. Het is voor veel journalisten frustrerend dat ze niet de vinger op de man achter dat masker kunnen leggen. Wilders schermt altijd heel gericht zijn privéleven af. Zodra je erin begint te porren, stoot hij je af. Hij is door de jaren heen wantrouwiger geworden tegenover journalisten, omdat hij merkte dat ze kwaadaardig waren en op negatieve dingen uit waren.”
Joost Niemöller, politiek journalist en auteur van De verschrikkelijke Janmaat en Het immigratietaboe

“Wilders draait ongemakkelijk om zijn Indische afkomst heen. Waarom verhult en verbergt Wilders zijn achtergrond? (–) Indische familiegeschiedenissen reflecteren bijna allemaal de calamiteiten van de twintigste eeuw: uitsluiting, vervolging, geweld en gedwongen afscheid maakten deel uit van de ervaringen van Indische ouders, grootouders en overgrootouders.”
Lizzy van Leeuwen, antropologe. Schreef in De Groene Amsterdammer op 2 september 2009 over de achtergrond van Wilders

“Ik zei ooit tegen hem: “Je hebt veel in je mars, maar dat haar!”
Hans Hoogervorst, voormalig VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in februari 2008 in Elsevier

“Je wist dat hij uit Limburg kwam, maar niks over zijn achtergrond. Geert had de havo gedaan en een jaar in Israël gezeten. Was daarna in Utrecht gaan wonen en in de gemeenteraad gekomen voor de VVD, werd in 1998 Kamerlid voor die partij en hing daarvoor al rond Bolkestein.”
Bart Jan Spruyt

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.