Spring naar de content

Overzicht: deze films mag u in 2016 absoluut niet missen

De laatste jaaroverzichten worden verspreid, en aan de vooravond van 2016 blikken wij fris vooruit op het aankomende filmjaar. Wordt het er wederom eentje vol spectaculaire vervolgen, zoals Jurassic World, Mad Max en Star Wars? En kunnen we wederom succes op eigen bodem verwachten, van het type PrinsEen vooruitblik in drie categorieën.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

1. De grote jongens

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Kurt Russell (L) en Samuel L. Jackson in 'The Hateful Eight'
Kurt Russell (L) en Samuel L. Jackson in The Hateful Eight

The Hateful Eight, vanaf 7 januari in de bioscoop, trailer
De nieuwe film van Quentin Tarantino, de western The Hateful Eight, beheerst al maanden de nieuwskolommen. Tarantino draaide zijn achtste productie op Ultra Panavision 70mm, een extra breed formaat dat vooral in de jaren ’60 voor epische films als Ben-Hur en How The West Was Won werd gebruikt. Filmmuseum EYE in Amsterdam draait als enige in de Benelux de 70mm-versie. De film speelt zich grotendeels af in een blokhut tijdens een sneeuwstorm, waar acht vreemdelingen het tegen elkaar moeten opnemen. Hopelijk is er, ondanks de kleine ruimte, nog wel ruimte voor de prachtige panoramashots waar Tarantino’s films normaliter zo bol van staan.

George Clooney in Hail Caesar!
George Clooney in Hail, Caesar!

Hail, Caesar!, vanaf 18 februari, trailer
De nieuwe film van regisseurbroeders Joel en Ethan Coen is bijna altijd goed voor een notering in de eindejaarslijstjes. Hail, Caesar! speelt zich af in het Hollywood van de jaren vijftig en volgt een filmproductie over het leven van Caesar. Maar als de hoofdrolspeler, gespeeld door George Clooney, wordt ontvoerd komen we op absurd Coen-terrein terecht.

Verder komt regisseur Martin Scorsese met Silence over een missionarissenpost in het zeventiende eeuwse Japan, presenteert Richard Linklater met Everybody Wants Some zijn eerste film na Boyhood, komt Oliver Stone met Snowden, en stort Steven Spielberg zich op The BFG, beter bekend als de De Grote Vriendelijke Reus naar het boek van Roald Dahl (vanaf 20 juli, trailer).

Brimstone
Brimstone

2. Neêrlands welvaren

Brimstone, najaar 2016
Op het voetbalveld gaan we deze zomer geen slag slaan. Gelukkig zijn regisseurs als Paul Verhoeven en Martin Koolhoven bereid in de bres te springen voor onze nationale trots. Koolhoven is net klaar met het draaien van zijn western Brimstone. Nadat eerder de hoofdrolspelers en de geldschieters zich terugtrokken, leek het voor Koolhoven einde oefening. Maar acteur Guy Pearce was bereid mee te werken, en geldschieters kregen weer vertrouwen in het project. Na acht jaar weer een film van de maker van Oorlogswinter en Suzy Q in de bioscoop: het werd tijd.

Elle, najaar 2016
Ook op Paul Verhoeven hebben we even moeten wachten. Zwartboek uit 2006 was zijn laatste productie. Verhoeven keert terug met de Franstalige erotische thriller Elle, met Isabelle Huppert in de hoofdrol. Werd getipt voor het Cannes filmfestival. Intéressant, n’est ce pas?

De oogst aan Nederlandse films bestaat, naast een bak vermoedelijk zouteloze romkoms met dito titels (Rokjesdag, Brasserie Valentijn, Familieweekend) uit de nieuwe Dick Maas (Prooi, in oktober) over een bloeddorstige leeuw in Amsterdam, en drie boekverfilmingen: Knielen op een Bed Violen (vanaf 25 februari), De Helleveeg (vanaf 24 maart) en Beyond Sleep, de openingsfilm van het IFFR en vanaf 11 februari in de bioscoop.

belgica

 3. Eigenzinnig talent

Belgica, vanaf 10 maart, trailer
De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown van de Vlaamse filmmaker Felix van Groeningen waren regelrechte filmhuishits. Nu is daar de opvolger Belgica, de naam van een cafe waar twee broers de dienst uit maken. Zoals ook in eerdere films spelen herinneren van Van Groeningen een grote rol in de plot, niet in de laatste plaats door diens jeugd als barkeeper.

Certain Women, nog niet bekend
Kelly Reichardt raakt na mooie films als Old Joy en Wendy and Lucy bij een groter wordend publiek bekend. Zeer verdiend. Ze is inmiddels een van de weinige duidelijke en vrouwelijke stemmen in het Amerikaanse indie-landschap. Voor deze film werkte Reichardt wederom samen met actrice Michelle Williams die zich manmoedig (pun intended) door het leven heen worstelt.

Om verder naar uit te kijken: Juste la Fin du Monde, de nieuwe film van het Canadese wonderkind Xavier Dolan (bekend van Mommy) met Marion Cotillard en Léa Seydoux, La Fille Inconnue (vanaf 23 juni), de nieuwe film van de broers Dardenne, Loving van Jeff Nichols (hij maakte eerder het mooie Mud) en Story of your Life van Denis Villeneuve, die dit jaar grote indruk maakte met Sicario.

Het wordt verder het jaar van de vuurdoop van IFFR-directeur Bero Beyer, een verdere vervolging van illegaal downloaden in Nederland en de nieuwe meerjarenstrategie van het Filmfonds.

Je zou bijna vergeten dat film ook escapisme is.