Spring naar de content

Cultuuragenda: Gedichtennacht, Eva Crutzen & Karel Appel

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Gedichtennacht in Nijmegen, de voorstelling Spiritus van Eva Crutzen en Karel Appel in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Gedichtennacht
Aan de vooravond van de jaarlijkse Poëzieweek (28 januari tot en met 3 februari 2016) presenteert Poppodium Merleyn in Nijmegen de onvolprezen Gedichtennacht. Met het thema ‘Jaren die druppelend versmelten’ in het achterhoofd gaan dichters als Ingmar Heytze, Joost Oomen en Martijn Neggers aan de slag. Ook is er aandacht voor het spoken word, wordt er een poetry slam gehouden en is er muziek. Het literaire dj-collectief Team KTW (bestaande uit Dennis Gaens, Daan Doesborgh en Joost Oomen) verzorgt de ongetwijfeld bruisende afterparty. Woont u niet in de buurt van Nijmegen, dan vindt u hier een overzicht van andere activiteiten rondom het feest van de poëzie in Vlaanderen en Nederland.

Gedichtennacht. Woensdag 27 januari 2016 in Merleyn, Nijmegen. Meer informatie vindt u hier.

ged

Eva Crutzen
Zomaar een greep uit de recensies van SpiritusDe Volkskrant, vier sterren: “Eva Crutzen (1987) brengt met Spiritus een extreem vlotte en geestige show die op alle fronten imponeert.” De Telegraaf, vier sterren: “Eva Crutzen is een aanwinst voor de cabaretwereld. Feest om naar te kijken.” Het Parool, eveneens vier sterren: “Geweldig dynamische avond vol kleine verrassingen in dialoog en spel.” En zo gaat het nog wel even door. Na haar al even bejubelde debuut Bankhangen is het nu tijd voor haar tweede theaterprogramma: Spiritus. Crutzen behandelt hierin op geestige wijze de struggles die ze ervaart als twintiger. Zelf zegt ze daarover in de voorstelling: “Als je tegenwoordig voor je dertigste nog geen burn-out hebt gehad, moet je echt eens met iemand gaan praten.”

De voorstelling ‘Spiritus’ van Eva Crutzen is de komende maanden te zien in verschillende theaters in ons land. Meer informatie vindt u hier.

Karel Appel
Tien jaar na zijn dood presenteert het Gemeentemuseum in Den Haag een groot retrospectief van Karel Appel. Appel (1921 – 2006) was meer dan zestig jaar actief als schilder. Iedereen kent hem als de wild met verf om zich heen slaande expressionist die, door gebruik te maken van felle kleuren en sterke contouren, hele krachtige schilderijen schept. Maar het is niet dat hij de verf achteloos op het doek smeet, zoals hij weleens deed voorkomen. Hij koos zijn verf en gereedschap met zorg uit, maakte vooraf schetsen van de composities en werkte hier en daar piepkleine details uit in zijn doeken. Behalve zo’n zeventig schilderijen worden er ook tientallen tekeningen en beelden getoond die een goede indruk geven van de ontwikkeling die de kunstenaar gedurende zijn lange carrière heeft doorgemaakt.

Het retrospectief van Karel Appel is tot en met 16 mei 2016 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

Karel Appel Gemeentemuseum