Spring naar de content

Zien dit weekend: De Slimste, Hozier & Sylvester Stallone

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

slimste 2Wie wordt de opvolger van Diederik Smit?
Een huiskamervraag: wat hebben de namen Diederik Smit, Tom Roes, Art Rooijakkers, Owen Schumacher, Pieter Derks en Arjen Lubach gemeen? Ze zijn allen voormalig winnaars van tv-quiz De Slimste Mens, waarvan vrijdag de finale. De eindstrijd van De Slimste Mens is dit jaar het toneel een heuse journalistenstrijd. Van de drie finalisten is enkel Comedian Tex de Wit geen journalist.

Zijn medekanshebbers voor de titel zijn wetenschapsjournalist Govert Schilling en economiejournalist Eric Smit. De Wit heeft in Pieter Derks en Owen Schumacher voormalige winnaars uit zijn werkveld, misschien verrast hij wel en gaat hij er met de prijs aan de haal.

‘De Slimste Mens: Finale’, vrijdag 22 januari, 20.25 uur op NPO2

Het belastingparadijs van Engeland
De Britse Kaaimaneilanden staan bekend om twee dingen: zon en gigantisch belastingvoordelen. De Britse journalist Jacques Peretti duikt op de eilanden onder in de financiële sector die bol staat van de corrupte lokale politici, playboys en extravagante expats. En hij komt er achter het geheim van de miljarden Britse ponden die er op de eilandengroep in de kluis liggen.

‘Britain’s Trillion Pound Paradise: Inside Cayman’, vrijdag 22 januari, 22.00 uur op BBC2

blue seaVreemdgaan in naoorlogs Engeland
Een affaire in het naoorlogse Groot Brittannië was – evenals in ons land – lange tijd een heikel thema. Zo konden tot het ontstaan van de echtscheidingswet in 1971 echtgenoten in Nederland officieel vrijwel alleen op grond van overspel een huwelijk ongedaan maken. Daarnaast was scheiden een groot taboe, bleek ook uit de uitzending van Andere Tijden over het onderwerp in 2013.

De film The Deep Blue Sea vertelt het verhaal van een affaire tussen Hester Collyer (Rachel Weisz) en Freddie Page (Tom Hiddleston). Ze zijn smoorverliefd, maar er is één probleem: Hester is getrouwd met een bekende rechter. Het stel staat voor een belangrijke keuze in hun leven. De film is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk uit 1952 en is zowel op NPO2 als op Canvas te zien.

‘The Deep Blue Sea’, zaterdag 23 januari, om 22.25 uur op Canvas & om 23.30 uur op NPO2       

Hozier Live
Met de hit Take me to Church knalde de 25-jarige zanger Andrew Hozier-Byrne vanuit het niets naar de hogere sferen in het popsegment. De Ierse muzikant veroverde met de protestsong, geschreven tegen de katholieke kerk, hitparade na hitparade en bereikte zijn debuutalbum bijvoorbeeld de tweede plaats in de Britse hitlijsten.

Tijdens Muziek op de zaterdag zendt NPO3 de muziekdocumentaire Hozier: The Other Voices uit, die vooral de opkomst van de zanger in de muziekwereld beschrijft. Zo zien we zijn eerste televisieoptreden, en daarnaast komen liveversies van de hits Take Me to Church, Work Song en From Eden allemaal voorbij.

‘Hozier: The Other Voices’, zaterdag 23 januari om 23.05 uur op NPO3

Creed 2Stallone terug in de ring
In Creed is Sylvester Stallone na zijn heroïek in de Rocky-films opnieuw te zien in een boksfilm. Alleen staat hij nu als de vaderlijke coach Rocky Balboa aan de buitenkant van de ring. Hij traint de jonge bokser Adonis Johnson (Michael B. Jordan), wiens vader Apollo Creed in het verleden een geduchte tegenstander van Balboa was. Johnson heeft zijn vader, die vlak voor zijn geboorte sterft tijdens een bokswedstrijd, nooit ontmoet en vindt in Rocky een vaderfiguur. Creed is ingetogen en volgens recensent Nico van den Berg ‘een overduidelijk eerbetoon aan Rocky’.

Creed is nu in de bioscoop.