Spring naar de content

Cultuuragenda: Remember me, Edward Snowden & Het Debutantenbal

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de tentoonstelling Remember me in het Aboriginal Art Museum in Utrecht, het toneelstuk Snowden door F.C. De Volle Bak en Het Debutantenbal in De Balie in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller
VernonahKee-Unwritten(unbecoming)2012
Vernon Ah kee – Unwritten (2012)

Remember me
De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, maken al meer dan 60.000 jaar kunst. De kleurijke, bijna grafische kunst werd vroeger gebruikt om in contact te komen de voorvaderen uit de Droomtijd. Maar tegenwoordig staat het vaak los van dit oerdoel, en wordt moderne aborginalkunst over de hele wereld gewaardeerd als hedendaagse moderne kunst. In het Aboriginal Art Museum in Utrecht is de komende maanden een tentoonstelling te zien met moderne aboriginalkunst. Ter gelegenheid van het derde lustrum van het museum zijn voor de tentoonstelling Remember me. Stories in print zestig kunstwerken van Australië naar Nederland gevlogen. De werken vertellen verhalen van heden en verleden en schijnen een licht op de soms onbekende geschiedenis van het continent. Bijvoorbeeld de reeks anonieme portretten Unwritten van Vernon Ah Kee, die verwijst naar de vaak niet vertelde geschiedenis van racisme en geweld. Down under in Utrecht – het kan.

De tentoonstelling ‘Remember me. Stories in print’ is tot en met 19 juni 2016 te zien in het Aboriginal Art Museum in Utrecht. Meer informatie vindt u hier.

Edward Snowden
Het verhaal van Edward Snowden is bekend: een voormalig medewerker van de CIA wordt systeembeheerder bij de Amerikaanse afluisterdienst NSA. Hij verzamelt gegevens van dit orgaan en speelt deze door naar journalisten van onder meer The Washington Post – en de rest is geschiedenis. Toneelgezelschap F.C. De Volle Bak brengt in de voorstelling Snowden het onwaarschijnlijke verhaal van de klokkenluider op de planken. En dat niet alleen: ook wordt duidelijk waarom Snowden, gespeeld door Cas Jansen, aan de spreekwoordelijke bel heeft getrokken en waarom zijn missie relevant is voor ons. Wat zelfs het simpele feit dat u op dit moment dit artikel leest wordt ergens in een database opgeslagen. Big brother is watching you.

Het toneelstuk ‘Snowden’ van F.C. De Volle Bak is vanaf 04 februari 2016 te zien in theaters in het hele land. Meer informatie en een speellijst vindt u hier.

Het Debutantenbal
Stel: je wilt een boek schrijven, maar weet niet goed waar te beginnen. Of je hebt al een boek geschreven, maar weet niet hoe je het manuscript het best bij een uitgeverij kunt droppen. Voor die mensen organiseert cultureel centrum De Balie in Amsterdam jaarlijks Het Debutantenbal. Dit jaar worden Connie Palmen, Renate Dorrestein en Ernest van der Kwast aan de tand gevoeld over hun debuut, gaan schrijvers en redacteuren in gesprek over de totstandkoming van hun eerste boek en steggelen Karin Amatmoekrim, Pieter Waterdrinker en Michael Bijnens over de grens tussen feit en fictie. Dus voor alle ongedebuteerde debutanten die balen dat ze dit jaar niet naar het roemruchte Boekenbal kunnen: het Debutantenbal is minstens net zo leuk.

Het Debutantenbal vindt op zaterdag 06 februari 2016 plaats in cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.