Spring naar de content

Zien dit weekend: 12 Years a Slave, Rudyard Kipling & het Metropole Orkest

12 years a slave trailer - hpZwarte bladzijde
Het weekend opent met het aangrijpende slavernijdrama 12 Years a Slave. In de film van regisseur Steve McQueen wordt de veelgeprezen Afro-Amerikaanse violist Solomon Northup door twee slavenhandelaren gevangengezet en verhandeld. Northup was een vrij man, maar belandt in het bezit van slaveneigenaren in het zuiden van Amerika. Op de plantages moet hij vechten om te overleven en zijn waardigheid te behouden. 12 Years a Slave is een beklemmende film over een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis. De film werd met drie Oscars bekroond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

’12 Years a Slave’, vrijdag 19 februari om 21.05 uur op Canvas

rundskop still trailer - hpHormonenmaffia
Enkele weken geleden werd hier de Belgische misdaadthriller D’Ardennen aangeprezen, eentje in de rauwe stijl van Vlaamse films als Rundskop, Le dernier coup de marteau en The Broken Circle Breakdown.
Rundskop, uit 2011 van regisseur Michaël R. Roskam, is een intrigerend misdaaddrama over boeren en gangsters in de Belgische hormonenmaffia. De jonge varkensboer Jacky wordt op een gegeven moment door een veearts gevraagd een deal te maken met een beruchte vleesboer. Het betekent het begin van een nachtmerrie voor Jacky. Rundskop wordt genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste buitenlandse film, maar wint de prijs niet.
‘Rundskop’, vrijdag 19 februari om 23.25 uur op NPO 2

Kipling - HPIn de voetstappen van auteur Jungle Book
Rudyard Kipling is een van de meest invloedrijke Britse auteurs en dichters van de negentiende eeuw. De Brit heeft onder meer The Jungle Book op zijn naam staan, maar staat naast kinderverhalenschrijver ook bekend als meester van het korte verhaal. Kiplings worstels liggen in India, al weten niet veel Britten dat. In Kipling’s Indian Adventure gaat programmamaker Patrick Hennessey op zoek naar de roots van de schrijver en reist hij in diens voetsporen naar het Indiase Lahore. Eenmaal daar vertelt hij over Kiplings avonturen en zijn impact op de literatuur.
‘Kipling’s Indian Adventure’, zaterdag 20 februari om 22.15 uur op BBC2

Metropole orkest - HPMetropole Orkest bij Grammy’s 
Maandag won het Metropole Orkest samen met jazzband Snarky Puppy een Grammy Award in de categorie Best Contemporary Instrumental Album. De prijzen werden voor de 58ste keer uitgereikt, maar voor het eerst op een maandagavond in plaats van de gebruikelijke zondagavond. Het Metropole Orkest en Snarky Puppy kregen de prijs voor het gezamenlijke album Sylvia uit 2014, dat bestaat uit zes eigentijdse instrumentale stukken. Zaterdagavond wordt de uitreiking van de Grammy’s voor de niet-nachtbrakers onder ons opnieuw uitgezonden op NPO 3.
Uitreiking Grammy Awards 2016, zaterdag 20 februari om 22.20 uur op NPO 3 

louder than bombs trailer - HPVerscheurde familie 
Er verschijnen ieder jaar meerdere films over familiedrama, maar als we de kritieken over Louder than Bombs moeten geloven, is deze film van regisseur Joachim Trier met stip een van de beste van dit jaar. De film speelt zich af rondom het overlijden van de beroemde oorlogsfotograaf Isabelle. Drie jaar na haar dood wil haar weduwnaar Gene een tentoonstelling organiseren rond haar werk. Alleen verschijnt gelijktijdig een artikel waarin gesuggereerd wordt dat Isabelle niet overleed tijdens een auto-ongeluk, maar zelfmoord pleegde. In plaats van dit af te stoten, besluit Gene dat het tijd is voor zijn twee zoons Jonah en Conrad om de waarheid rond hun moeders dood te kennen.
‘Louder than Bombs’ is vanaf 18 februari in de bioscoop.