Spring naar de content

Geen Amerikaanse toestanden tijdens het Nederlandse All Star Gala

Wat ze in Amerika kunnen, kunnen we in Nederland ook, moeten zij bij de Dutch Basketbal League gedacht hebben. Ze organiseerden een jaarlijks All Star Gala. Een traditionele onderbreking van de competitie met als hoogtepunt de strijd tussen de selectie van tien internationals en de beste spelers uit de nationale competitie. En natuurlijk een shoot out, dunk contest, mascottes en cheerleaders. Net als in de NBA, nou bijna dan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Na het wonder van 2015, u weet wel: na 25 jaar speelde het Nederlandse team eindelijk weer eens op het EK, waren de verwachtingen voor dit seizoen hooggespannen. Er leek immers weer een toekomst te zijn voor het Nederlandse basketbal. Dit All Star Gala moest en zou spectaculair worden, zo dacht ook waarschijnlijk het publiek in de uitverkochte 5 Mei Hal in Leiden.

Mascottes
De Chicago Bulls hebben de beroemde Benny the Bull, dit zijn de mascottes van de DBL (foto: DBL)

Popcorn
Vooral na het kijken van het NBA All Star Weekend vorige maand met de slam dunk contest tussen Aaron Gordon en Zach LaVine zat het publiek klaar met popcorn voor de Nederlandse versie.

In Leiden bonden Philip Schemmekes (Apollo Amsterdam) en Tom Aarts (Aris Leeuwarden), Dejan Kravic (SPM Shoeters) Jeroen van der List (Zorg en Zekerheid Leiden), Chase Fieler (Donar) en Freek Vos (Landstede Basketbal) de strijd aan. Kijkt u zelf maar even, helaas toch niet zoals in Amerika.

Amerikaanse show
Uiteindelijk ging de eer, overigens al voor de vierde keer, naar Jeroen van der List. Terecht, hij wist er als enige nog een beetje een Amerikaanse show van te maken. Van der List mag zich de beste dunker van de DBL noemen, hier ziet u waarom:

Vervolgens waren er nog de skills contest, demonstraties van cheerleaders en de driepuntswedstrijd. Maar eigenlijk werd deze tijd meer gebruikt om wat eten en drinken halen (en stiekem de voetbalstanden te checken) als voorbereiding op het hoogtepunt van de dag. Het echte wachten was natuurlijk op de wedstrijd tussen de Orange Lions en de DBL All Stars.

Slordig
Zou dit de tot nu toe toch wat slappe middag goed maken? Nou, eigenlijk niet. Ga maar na: er wordt nergens om gespeeld, er staan geen buitenlandse scouts mee te kijken en ja het is zondagmiddag. En dat merkte je wel. De wedstrijd verliep in het begin slordig: ballen vielen tijdens het dribbelen, driepunters mislukten keer op keer en er werd zelfs een speler van de Orange Lions tussen zijn benen gespeeld. Dat had allemaal niet gehoeven. Okee, er waren wat dunks die tijdens de eerdere dunk contest niet hadden misstaan en de passes van Worthy de Jong en Mohamed Kherazzi waren pareltjes om te zien. Toch stond het samengestelde team met de beste spelers uit de Dutch Basketball League in de eerste periode al snel voor. Ook het tweede kwart blijven de All Stars op voorsprong dankzij de vele dunks van Dejan Kravic en zelfs in de derde periode is het voordeel aan hun kant.

20160228-De-Jong-Dourisseau
Worthy de Jong (MVP van het All Star Gala) probeert langs Jason Dourisseau te komen. (Foto: DBL)

Amerikaanse basketbaltoestanden
De All Stars die het nationale team verslaan, dat kan natuurlijk niet. Zelfs niet in het Nederlandse basketbal. Dus winnen de Dutch Lions mede dankzij enkele mooie acties van De Jong (die uiteindelijk geheel terecht tot MVP wordt uitgeroepen) uiteindelijk met 98-100, waarmee er een einde komt aan een weinig enerverende wedstrijd.

Amerikaanse basketbaltoestanden in Nederland, zover is het helaas nog lang niet.