Spring naar de content

Topvrouwen, #suitsupplyreversed en meer redenen voor Internationale Vrouwendag

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht die plaatsvond op 8 maart 1908. De staking markeerde het begin van de eerste emancipatiegolf en de strijd tegen seksediscriminatie. Wereldwijd wordt de dag voorzien van een feestelijk randje. Maar na 116 Vrouwendagen, blijft de strijd voor gelijke rechten en tegen vrouwendiscriminatie een uitdaging. Er zijn nog genoeg redenen om te strijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

Er is in de loop der jaren heel wat afgevochten door de vrouw om een gelijkwaardige positie te bereiken ten opzichte van de man. Het aantal vrouwen dat hoge functies bekleedt ligt echter nog altijd veel lager dan het aantal mannen. Volgens de Wet bestuur en toezicht zou eind 2015 dertig procent van besturen en raden van commissarissen van Nederlandse bedrijven uit vrouwen moeten bestaan. De vrouwen aan de top blijven echter zoek. In Frankrijk, Duitsland en Noorwegen is het verplicht stellen van een vrouwenquotum een succes, in Nederland is het meetmoment verplaatst naar 2019.

Ook zijn er maar weinig branches waarin vrouwen meer cijfers op hun loonstrookje hebben staan dan de mannen. In Hollywood, weten we, verdienen de vrouwen nog altijd minder dan hun mannelijke collega’s. Het loonverschil tussen man en vrouw neemt in Nederland wel af. Toch blijkt er nog steeds een groot verschil te zitten in het uurloon tussen mannen en vrouwen. Voor elke euro die mannen verdienen, krijgen vrouwen 82 cent.

SuitSupply
Internationale Vrouwendag wordt vandaag door leden van GroenLinks aangegrepen om te strijden tegen vermeend seksisme in de postercampagne van het Amerikaanse pakkenmerk SuitSupply. De lentecampagne ‘Toy Boys’ – waarin mannen als speelgoedpoppen van de borsten van vrouwen afglijden – kreeg veel aandacht. Seksuele objectivering, luidde de aanklacht. Daarnaast wordt SuitSupply kwalijk genomen dat alleen bij de zwarte vrouw de billen centraal zijn gesteld, waardoor de campagne ook nog eens een racistisch karakter heeft.

Een tegencampagne dus vandaag door GroenLinks.

Ook in de zorg is er reden genoeg om te strijden voor emancipatie. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt 12 miljoen euro te zullen steken in onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouw. “We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel.” Vrouwen zouden bijvoorbeeld 60 procent meer kans hebben op bijwerkingen bij het gebruik van medicatie.

Niet biologisch
Nog een opzienbarende uitspraak in weekblad Opzij deze week. Gedragsbioloog Carel van Schaik stelde: “Wat feministen uit dit boek kunnen halen is het besef dat zij al die tijd al gelijk hadden. Dat onrechtvaardige gevoel klopt. Vrouwen behoren niet ondergeschikt te zijn aan mannen, zoals in de Bijbel staat. Die positie is niet biologisch, maar cultureel bepaald en dus veranderlijk.”

Hartelijk dank, Van Schaik. De vrouwen onder ons wisten het al een tijdje, maar wie weet heeft nu ook het mannelijke publiek weten te bereiken.