Spring naar de content

De Amstel Gold Race kan mooi zijn, maar deze keer even niet

Ronde van Vlaanderen: klamme handen, Parijs-Roubaix: puntje van de stoel, Amstel Gold Race: een lange geeuw. Zo spannend als de koersen de laatste weken waren, zo weinig enerverend was de Limburgse klassieker. En de Nederlanders lieten zich ook niet zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Vanaf de eerste minuut stond zondagmiddag de tv aan. Klaar voor nieuwe wielersensatie, klaar voor het laatste verslag van Mart Smeets. De eerste beelden waren veelbelovend. Glooiend Limburgs land, een langgerekt peloton, de lucht dreigend grijs, Smeets die mijmerde over zijn oude collega Jean Nelissen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er reed een kopgroepje vooruit, het peloton hield het gat op een paar minuten. Een gecontroleerde koers, gereed om te ontploffen. Toen het ook nog begon te hagelen, en met het koersverloop van de laatste weken in het achterhoofd, was het wachten op de eerste topper die zich zou melden om de finale te openen.

Dat wachten duurde lang, feitelijk gebeurde er niets in Limburg. Ja, Tom Dumoulin reed lek en zag daarmee zijn illusies een keer een goede editie op zijn geboortegrond af te werken in rook opgaan. Tom Jelte Slagter beschikte niet over de benen om met de besten mee te gaan. Hetzelfde gold voor onder andere oud-winnaar Philippe Gilbert en held van vorige week Mathew Hayman. Ondertussen zat Maarten Ducrot naast Smeets te foeteren over het gebrek aan aanvalslust in het peloton.

Cauberg
Pas op acht kilometer voor het einde kwam er iets van actie in de tot dan toe saaie wedstrijd. Tim Wellens reed alleen weg en leek genoeg voorsprong te pakken om solo over de finish te rijden. Dan in ieder geval een mooie winnaar. Het was echter de Cauberg die zich opwierp als scherprechter. Enrico Gasparotto fietste als snelste naar boven, haalde Wellens bij, kreeg de Deen Michael Valgren mee en profiteerde van diens werk in de laatste kilometer. De kleine Italiaan sprintte vervolgens eenvoudig naar de zege in de wedstrijd die hij in 2012 ook al won.

Gasparotto stak de vingers richting de hemel, naar Antoine Demoitié, zijn ploeggenoot die enkele weken geleden overleed na een ongeluk in de koers. Het gaf 51e Amstel Gold Race een emotionele lading, maar dat was het wel voor de middag.

Wie zijn televisie aan liet staan zag een compilatiefilmpje met de hoogtepunten van veertig keer Smeets bij de Gold Race. De lekke voorband van Hennie Kuiper, Michael Boogerd én Erik Dekker die Lance Armstrong versloegen in de sprint, een jankende Gerrie Knetemann. Het kan dus wel degelijk leuk zijn in Limburg, maar zondag even niet.

Onderwerpen