Spring naar de content

Foppe is in ieder geval fitter geworden

Het zit er bijna op; de reddingsactie die eigenlijk maar vier wedstrijden zou duren, maar uitliep op bijna een heel seizoen. Foppe de Haan neemt zondag als trainer voor de derde keer afscheid van het Friese publiek. “Ik heb nu tegen de voorzitter gezegd: je geeft me een hand, dan is het klaar,” liet de 72-jarige coach van sc Heerenveen optekenen in NRC Handelsblad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Eind oktober had hij zijn vrouw Geke lief aangekeken, goede gesprekken gevoerd. Zijn club had hem nodig, ze hadden hem gevraagd de lege plek op de bank te komen vullen nu Dwight Lodeweges was vertrokken. Heerenveen stond op dat moment vijftiende, met slechts zeven punten uit negen wedstrijden.

In zijn eerste vier duels op als interim-coach harkte De Haan net zoveel punten binnen, en – belangrijker nog – het team hing niet meer als los zand aan elkaar. Al snel werd er besloten dat de oude trainer in ieder geval tot aan de winterstop de trainingen in Friesland zou leiden.

Foppe had het hartstikkene naar zijn zin. Na de 3-0 overwinning op bezoek bij Roda JC kwamen de tranen. Gewoon, omdat het begon te draaien, ze begonnen te voetballen en dat vond de trainer echt mooi. De liefhebber die besefte wat hij al die jaren gemist had, besloot het seizoen af te maken in het Abe Lenstra Stadion.

Beetje bij beetje verdween de magie van die eerste weken. De Haan had moeite de spelers te raken, meer dan vroeger. “Bij veel voetballers van deze generatie moet je drempels slechten voordat je ze bij de kloten hebt. Dat lukt je bijna niet, want ze hebben bijna allemaal een harnas om, dan doen ze het klepje dicht,” zegt hij in de NRC.

Heerenveen staat twee wedstrijden voor het einde van de competitie twaalfde, onder De Haan werden 34 punten gehaald in 23 wedstrijden. Verder dan de grauwe middenmoot zijn de Friezen niet gekomen. Was het dan wel waard, het opgeven van zijn pensioen? Weer keek De Haan naar zijn vrouw. “Heeft mijn terugkeer ook wat opgeleverd? Vind ik wel, zij ook (-) Toen ik in het begin op het veld stond had ik zere knieën en pijn aan de rug, nu heb ik nergens last van. Ik doe met de jongens mee bij de krachttraining, ik ben fitter geworden. Dat heeft het mij opgeleverd.”

Een hervonden fitheid, dat neemt Foppe de Haan mee van zijn terugkeer in de eredivisie. Natuurlijk zal hij het missen, als hij straks weer op de tribune zit prikkelt het vanzelf, maar voor nu is hij er klaar mee. Nu is Geke weer aan de beurt. Samen gaan ze naar Ameland, wandelen in Engeland en toeren door Canada en Alaska.

En daarna is ze hem weer kwijt: “Bij terugkomst kijk ik met Heerenveen wat ik kan betekenen voor de club, iets met de jeugd misschien.”