Spring naar de content

Vanaf deze leeftijd begin je vrienden te verliezen

Een rijk sociaal leven zou een van de geheimen zijn voor een lang leven, maar uit recent onderzoek blijkt dat we in ons vijfentwintigste levensjaar de piek al bereikt hebben. Na die leeftijd neemt het aantal vrienden van zowel mannen als vrouwen sterk af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Onderzoekers van de Aalto University School of Science in Finland en de Oxford University baseerden hun onderzoek op de mobiele belgegevens van 3.2 miljoen proefpersonen. De definiëring van vriendschap is complex, maar iemand regelmatig bellen leek de onderzoekers representatiever dan het al dan niet vrienden zijn op Facebook.

Wanneer mensen 25 zijn hebben ze het meest aantal contacten die ze regelmatig, minimaal eens per maand, bellen. Voor mannen ligt dat gemiddelde aantal dan op 19 mensen en voor vrouwen op 17,5. De vriendschappen van mannen verwateren vervolgens het snelst, op hun negenendertigste bellen ze nog 12 mensen met regelmaat en vrouwen 15.

Volgens
 de World Health Organisation kan het snel verliezen van goede vrienden bij mannen grote impact hebben op de psychische gezondheid. Mannen zouden daardoor op de lange termijn een hoger risico hebben op depressies, angsten en zelfs zelfmoord.

Als verklaring voor de daling in het aantal vriendschappen wordt bij het onderzoek op basis van telefoongegevens gegeven dat de fase van experimenteren en investeren in vriendschappen snel voorbij is. Wanneer we op een punt komen dat we een afgebakende vriendengroep en vaker een vaste partner hebben, is het niet meer nodig met veel mensen contact te houden. En misschien hebben we er ook wel minder tijd voor.

Tegen de tijd dat we 80 zijn – en nog een mobiele telefoon gebruiken – hebben vrouwen nog met 8 mensen regelmatig telefooncontact en mannen met 6. Waarschijnlijk zijn het voornamelijk familieleden met wie het contact blijft bestaan.

Onderwerpen