Terugkijken: de bizarre openingsceremonie van de Gotthard-tunnel

De Redactie 3 jun 2016 Video

Met een lengte van 57 kilometer is hij de langste, en de maximale diepte van 2,3 kilometer onder de grond maakt hem meteen ook de diepste. Woensdag werd de nieuwe spoortunnel onder de Gotthardpas geopenend. Maar hoe beeld je een dergelijk monsterproject, dat 11 miljard euro kostte en 17 jaar in beslag nam, eigenlijk uit?

Allereerst uiteraard tegen het surrealistische decor van de immense tunnel zelf. Overigens zijn de tunnelwanden opgetrokken uit het gesteente dat uit de berg werd gehaald en ter plekke tot beton werd verwerkt. Maar goed, de openingsceremonie van de nieuwe Gotthard kan het beste omschreven worden als een surrealistisch spektakel dat de Zwitserse geschiedenis uitbeeldt, met vlagen ietwat bizar door de combinatie artistieke interpretatie en het gebruik van de tunnel als decor.

Het resultaat is een indrukwekkende show waarin topless engelen voorbijvliegen, gecombineerd met halfnaakte dansers op een treinwagon en hier en daar ook een stukje gejodeld werd. De langste tunnel ter wereld is bij deze geopenend, en de wereld mag het weten.

Reageer op artikel:
Terugkijken: de bizarre openingsceremonie van de Gotthard-tunnel
Sluiten