Spring naar de content

Zo klonk een speechende Hillary Clinton 47 jaar geleden

Als je onderstaand audiofragment beluistert, zou je niet zeggen dat je luistert naar Hillary Clinton. Niet alleen haar stemgeluid; ook de toon van spreken in 47 jaar flink veranderd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De toespraak van Hillary Clinton, toen nog Hillary Rodham, is een beroemd deel van Clintons biografie. Ze was de eerste student van het Wellesley College die nationale aandacht kreeg door de frustratie van studenten uit het Vietnam-tijdperk te kanaliseren. Ze deed dat destijds nadat ze door de republikeinse senator van toen op het podium was geroepen. Wellesley College onthulde de toespraak afgelopen weekend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is 1969 als Hillary Rodham de reeds onthulde toespraak doet. 21 jaar is ze. De toon van spreken is veel milder, maar niet minder zelfverzekerd dan vandaag de dag. Van het zuidelijke accent die ze overhield aan haar achttienjarige verblijf in de staat Arkansas, is in 2016 weinig meer te horen.

En de inhoud van de toespraak? Je zou haar eerder wegzetten als aanhanger van Bernie Sanders, dan als een van haar eigen program. Oordeelt u zelf.

Foto: screenshot YouTube.