Spring naar de content

Mark Rutte in Zomergasten: de voorbeschouwing

Onze premier zal een nieuwe reeks Zomergasten afsluiten, dat maakte de kersverse presentator Thomas Erdbrink bekend in een aankondigingsfilmpje. En Mark Rutte is een bijzondere zomergast te noemen. Hij is de veertiende politicus die in het praatprogramma zal verschijnen, de tweede minister-president en de eerste zittende premier. Prikt Erdbrink door zijn ‘guitige gelaat’ heen? Of wordt het weer een Pechtoldje?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dries van Agt was in 2003 geen premier meer toen hij aanschoof bij Joost Zwagerman om te spreken over van alles en nog wat: de verloedering van de Nederlandse taal, de Molukse gijzelingsacties tijdens zijn regeerperiode, zijn opvatting over abortus, zijn geloof in God, zijn bewondering voor het werk van Godfried Bomans. De oud-premier deed bovendien een verrassende onthulling: in 1981 had hij de coalitiebesprekingen met een smoes verlaten en naar de tegenovergelegen schouwburg gelopen om de cabaretier Wim Kan te helpen met diens (voortreffelijke) imitatie van Van Agt.

Zomergasten is niet zelden nieuwswaardig geweest. In 2004 vertoonde zomergast en politicus Ayaan Hirsi Ali de ‘provocerende islamfilm’ Soumission, in het kader van de moord op Theo van Gogh. Later zou presentator Joost Zwagerman beweren dat risico niet genomen te willen hebben, zou hij weten hoeveel die première in zijn show los maakte in Nederland. (De aflevering ziet u hier terug.) Politicus Alexander Pechtold (2009) en oud-politicus Wouter Bos (2013) bleven echter gesloten over de persoonlijke drijfveren en het privéleven, en boden de kijkers slechts een kijkje in hun politieke carrière.

Met andere woorden: het premierschap kan de politieke of persoonlijke ontleding van Rutte in de weg staan. Ongetwijfeld zal er akkoord moeten worden gegeven op de communicatie-afdeling van de VVD, en zal er het nodige worden gespindoctord. Zo verscheen de Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb vorig jaar in een zeer gestroomlijnde aflevering van Zomergasten. En wat dacht u van Frits Bolkestein, die jaren na zijn VVD-voorzitterschap op slimme wijze reclame wist te maken voor zijn huidige toko, zoals hij later opbiechtte aan De Groene Amsterdammer.

Thema’s die Erdbrink zou kunnen aansnijden? Over zijn culturele smaak kan Rutte genoeg interessants te melden, zo bleek wel toen hij in mei werd gefotografeerd tijdens een concert de Toppers. De Grote Dikke Ik-toespraak van Rutte, die er toch vaak voor kiest zich niet te veel te mengen in het maatschappelijke debat, was ook veelbesproken. En maakt de premier zich zorgen over een Nexit?

En ja, Thomas, bevraag onze premier toch eens over dat eeuwige lachje!

Mark Rutte is op zondag 4 september te gast in het VPRO-programma. De eerste aflevering van Zomergasten wordt uitgezonden op 31 juli.