Spring naar de content

Terugkijken: Bill Clinton is klaar om first man te zijn

De Democratische conventie in Philadelphia is in volle gang. Dinsdag werd Hillary Clinton officieel genomineerd als presidentskandidaat van de partij. Met veel gevoel voor symboliek en typisch Amerikaans drama, zag de zaal haar op een groot scherm – de vrouw waar het om draait is zelf in New York – virtueel door het glazen plafond breken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De emancipatie werd extra kracht bijgezet door een speech van actrice Meryl Streep en een optreden van Alicia Keys. Ook Girls-bedenker en -hoofdrolspeler Lena Dunham sprak haar steun aan de eerste vrouwelijke presidentskandidaat uit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het meest symbolisch was de lange, sterke toespraak van Bill Clinton, die de eerste first man in het Witte Huis kan worden. De oud-president gaf de speech die we gewend zijn van de sterke vrouw achter de presidentskandidaat – denk Melania Trump, maar dan anders. Traditiegetrouw vertelde Bill liefdevol over de dag dat hij zijn vrouw had ontmoet, de geboorte van hun dochter Chelsea en stipte hij aan wat een fantastische vrouw en goede moeder Hillary is. Hij is met ‘zijn beste vriend’ getrouwd.

Net als Michelle Obama een dag eerder, maakte ook Clinton gehakt van Donald Trump zonder hem bij naam te noemen. Hij versimpelde de presidentsverkiezingen tot een strijd tussen ‘echt’ en ‘nep’ en feliciteerde de Democraten in de zaal met het feit dat zij zojuist de ‘real one‘ hadden genomineerd. Om daar aan toe te voegen dat zijn vrouw ‘hoogst gekwalificeerd is om de kansen te pakken en de risico’s te verlagen waar de VS voor staan’.