Spring naar de content

Nederlandse man is de langste man ter wereld

‘Waarom zijn Nederlanders zo groot? Omdat ze zoveel kaas eten.’ Het is een veelgehoord grapje in het buitenland. De kaas heeft natuurlijk niets te maken met onze gemiddelde lengte, maar feit is wel dat Nederlandse mannen officieel de langste mannen ter wereld wereld zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in eJournal. Wetenschappers analyseren al bijna honderd jaar – sinds 1914 – gegevens van inwoners van 187 landen. Daaruit wordt dan weer een gemiddelde lengte vastgesteld.
Nederlandse mannen die in het laatste kwart van de vorige eeuw geboren zijn, zijn nu met een gemiddelde lengte van 183 centimeter de langste mannen ter wereld. Ook in België, Estland, Letland en Denemarken zijn veel lange mannen te vinden: een gemiddelde knaap schiet daar 181 centimeter de lucht in.

_90516906_tallest_people_inf624
bron: BBC

De langste vrouwen ter wereld wonen in Letland. Een gemiddelde Letse is 170 centimeter lang. Ook in Nederland, Estland en Tsjechië wonen veel lange vrouwen: hun gemiddelde lengte komt boven de 168 centimeter uit.

Verder zijn de kleinste mannen ter wereld zijn te vinden in Oost-Timor, Jemen en Laos. Deze mannen zijn gemiddeld rond de 160 centimeter lang. Van alle vrouwen die in het laatste kwart van de twintigste eeuw geboren werden, waren de vrouwen in Guatemala gemiddeld het kleinst: 150 centimeter.

Verklaring
Op de website van de BBC geeft onderzoeker Majid Ezzati een verklaring: “Ongeveer een derde van de verklaring kan gegeven worden op basis van genen, maar dat verklaart niet waarom die lengtes veranderen – want genen veranderen niet. De belangrijkste verklaring voor die verandering is te vinden in de omgeving waarin de mensen leven. Goede gezondheidszorg, hygiëne en voeding spelen daarin een belangrijke rol. Goede voeding van de moeder tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld ook.”

 

Onderwerpen